Това обясниха пред Bulgaria ON AIR Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценка в туризма, и Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Културният туризъм бележи към момента 12% ръст, а 6% е ръстът по отношение на зимния туризъм, каза Румен Драганов. Балнео и СПА туризмът също се развиват много добре, допълни той.
Данните за зимния сезон обаче може и да са по-добри, коментира от своя страна Благой Рагин, отчитайки, че зимният турист харчи три пъти повече от летния. Рагин също посочи, че културният туризъм у нас набира голяма скорост. Приходите от туризъм по думите му могат да се удвоят, за което има потенциал при по-добра маркетингова политика и повече пари за реклама.
Следващият добър период за туризма у нас се очаква да бъде по Великден, когато в България ще пристигнат над 170 хил. чужди посетители от съседните страни, както и от Германия, Австрия, Испания и Скандинавия, посочи Драганов.

Услугата All inclusive няма да отпадне, категорични са експертите. Коментарът бе по повод твърдение, че ще се забрани този тип услуга за хотелите с под четири звезди."Българското законодателство е такова, че не можем да говорим за затваряне на услугата", коментира Румен Драганов. Този тип услуга е въведена още през 50-те години на миналия век у нас, когато са построени първите ни големи курорти, припомни той. Това е добра услуга за семействата с деца, за обслужване на големи групи хора.
От една страна, All inclusive е по-изгодна за туристите, които идват със семействата си, а от друга, за варианта A la carte се изисква по-голям персонал, обясни Благой Рагин. По думите му този тип услуга е наложена от пазара и само той може да го отхвърли.

Три месеца преди началото на активния сезон голяма част от хотелите по Черноморието вече са пълни. Ранните резервации предвещават още по-силен сезон от миналото лято – очакват се между 7 и 10% повече туристи да почиват по родните плажове тази година, прогнозират туроператори пред "Нова телевизия".

Преди дни от Министерството на туризма прогнозираха рекорден брой туристи това лято, като все по-голям интерес се очаква от Германия, Русия, Холандия, Франция, Чехия, Словакия и Швеция. Морските ни летища – във Варна и в Бургас – също отбелязват сериозен ръст на планираните полети за активния сезон спрямо миналата година. Данните се потвърждават и от прогнозите на бизнеса. Очакванията на хотелиерите са за повече – както български, така и чужди туристи. Общо през курортите по Черноморието това лято ще преминат над 11 милиона туристи.

При резервация за лятна почивка до края на февруари - средата на март отстъпката  достига до 15-20%, а до средата на април – намаленията са около 10% от обявените в брошурите цени. Отстъпки в цените има за летните почивки в чужбина.Най-предпочитани от българите дестинации остават Гърция, Турция, Италия и Испания. Цените на пакетите се движат между 250 и 1000 лв. при ранни резервации.
Една трета от българите вече са планирали почивка по родните плажове. За пика на сезона много от хотелите дори вече са пълни. За тях резервациите продължават само за юни и септември. Пакетите с най-добро съотношение цена-качество са разграбени от юни до септември, а най-търсени до момента са четиризвездните хотели.Новият хит, дори при ранни записвания, е ваканция до три дни, но при по-младите. Семействата залагат на класическа седмична почивка. Почивка зад граница също вече се организира по-рано. Голяма част от самолетните програми към Италия и Испания също са разпродадени.
България е сред най-желаните туристически дестинации, показват данните от туристическите борси, включително и тази в Берлин, която приключва днес. При основните туроператори ръстът на резервациите за предстоящото лято е около 40%.

Изгодните туристически пакети, които са подготвили туроператорите за тази година, привлече много от чужденците да прекарат почивката си в България. Двойно повече са туристите, които вече са направили резервации на предварителните записвания. А за месеците юли и август няма свободни места, съобщава БНТ.
През 2017 година най-много туристи България очаква от Европа и Азия - както от Великобритания, Испания, Италия, Белгия, Франция, Германия, така и туристи извън Европейският съюз. На първо място Русия има много голям интерес към България, както и Израел. От миналата година видяхме, че от Иран, Индонезия и Индия интересът е голям. Традиционно интересът към страната ни е голям и от Китай и Япония, според експерта Р.Драганов.
2017-та е годината, за която страната ни вече може да каже, че е развит добре и културният туризъм. Със стартирането на нискотарифните авиокомпании от началото на годината в момента София и Пловдив са пълни с туристи.

През 2017 година за първи път имаме изравняване на културният туризъм с летния. Досега винаги морският туризъм е преобладавал. Преди 10 години той беше 75% от общия за обем на туризма. Последните години падна под 60 %. През 2017 г. ще изравни обемите като брой туристи за първи път, посочи експертът по туризъм.
Именно културният туризъм и съвременното изкуство привлича повече хора през 2017 г., които ще дойдат да видят страната ни. По думите на Р.Драганов туристите искат да видят съвременната култура, театъра, въобще всички форми, които са свързани със свободната сцена. Изкуството на говора, на музиката, на танца, на светлината... Всичко, което е съвременно, представлява интерес за туристите. Най-търсена и желана туристическа дестинация за прекарване на лятната почивка остава Южното Черноморие. А Бургас се очаква да бъде оживен оттук нататък именно в частта на културния туризъм. Затова трябва да се изгради нагласа и подготовка за целогодишен туризъм.