Недостроеният хотелски комплекс, който е един от гигантите (застроена площ от над 27 хил. кв.м) на имотния ваканционен бум, се продава от частен съдебен изпълнител за първоначална цена от 10.3 млн. лв.

Имотът е ипотекиран в полза на банка и компания за над 16 млн. евро, съобщава "Капитал daily".
    Собственик и в началото, и сега е Виктор Дрехемов. Той притежава и компанията "Магнолия-99", която преди години участва в конкурса за приватизацията на козметичния завод "Ален мак", но не успя да спечели.
    Продава се освен земята, но също правото на строеж и на грубия строеж на сграда, които представляват проекта "Магнолия холидейз", собственост на "Магнолия холидейз".
    В обявлението е описано, че върху продаваното имущество има вписани две договорни ипотеки за 16.7 млн. евро, както и залози, наложени възбрани и вписан договор за наем. От данните в Търговския регистър се вижда, че заложни кредитори на дружеството "Магнолия холидейз" са Банка Пиреос и "БСПФ-Магнолия" (което вече не съществува).
    Най-големият хотел в курорта - "Пампорово", има малко над 200 стаи. За сравнение, "Магнолия холидейз" първоначално предвиждаше комплекс, състоящ се от 4-звезден хотел и сграда с над 400 ваканционни жилища.
    "Магнолия холидейз" е един от най-големите проекти, станали известни покрай практиката на предишни правителства да се заменят гори в атрактивни региони с такива в общини с по-нисък инвестиционен интерес, припомня изданието.
    Историята на "Магнолия холидейз" започва още през 1997 г., когато предприемачът Виктор Дрехемов и съпругата му Софка Дрехемова поотделно купуват земи в смолянските села Мугла и Турен, които впоследствие предлагат на държавата за замяна за имоти в района на Пампорово.
    През 2005 г. "Магнолия холидейз" задвижва мегакомплекса. Проектът е изготвен от архитектурното бюро "Проарх", свързано с бившия главен архитект на София Петър Диков. Две години по-късно същинското строителство започва. Инвеститорът в проекта Виктор Дрехемов тогава обяви пред медиите, че това ще бъде най-високият ваканционен проект на Балканите, а очакваната инвестиция само в инфраструктура е за 3.5 млн. евро. Амбициозният план за комплекса не се довършва