Туристите плахо се завръщат през последните месеци в Египет за голямо облекчение на работещите в сектора, който понесе много тежки удари заради политическата нестабилност и свалянето на руски самолет в Синай.


            Този свеж полъх за страната на пирамидите се усещаше още от октомври, коментират редица туристически агенти в Кайро. Той се дължи основно на китайските, японските и украинските туристи, докато посетителите от западните страни продължават да бъдат предпазливи.
             Това е манна небесна за сектора, който е в криза от бунта срещу Хосни Мубарак през 2011г. и пострада много след свалянето на самолета на руската компания "Метроджет" през октомври 2015 година.
           Атентатът срещу самолета, излетял от курорта Шарм ел Шейх, стана над пустинята Синай. Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението, което отне живота на 224 души. Русия прекрати всички полети до Египет, а Великобритания спря самолетите си до курорта.
           Броят на туристите рязко се понижи - до 5.3 млн. през 2016 г. спрямо 9.3 млн. през предходната година, припомня говорителката на министерството на туризма Омайма ал Хюсейни.
            Приходите от туризма се сринаха от 7.3 млрд. долара за финансовата година от юни 2014 до юни 2015 година до 3.7 млрд. долара през следващата година, показва доклад на централната банка на Египет, публикуван през декември.
           През декември миналата година обаче броят на туристите, посетили Египет, е нараснал до 551 600 спрямо 440 000 година по-рано, според статистическото бюро.
           "Активността се съживи", заяви и Тамер ал Шаер, вицепрезидент на групата Blue Sky Travel. Той отбелязва увеличение с 30 на сто на посетителите от Украйна за една година. Китайските туристи са били дори с 60 на сто по-многобройни с въвеждането на всекидневен полет до Асуан.
           В страна, която преживява една от най-тежките икономически кризи в историята си, има рекордна инфлация и висока безработица, връщането на туристите би било добре дошло.
           "Целта ни е броят на туристите в страната да достигне 10 милиона, при условие че Русия и Великобритания отменят ограниченията, които наложиха", отбелязва Ал Хюсейни. "Водят се преговори в момента и сме сигурни, че този въпрос ще бъде решен в най-скоро време", допълва тя.