Туристическият поток към Венеция трябва да се регулира, като се ограничи броят на туристите. Това заяви управителят на италианската област Венето, Лука Дзайя.

„Според мен броят (на туристите) трябва да бъде ограничен. Венеция не може да приема дневно хора над определен брой и затова потокът трябва да се регулира в две точки за достъп (до островната историческа част) - площад "Рим" и жп гара "Санта Лучия", посочва Дзайя в статия за в. "Кориере дела сера".
           Посещението на Венеция трябва да може да се планира и резервира предварително, но да не включва заплащане, за да може всеки човек - богат или не много състоятелен - да си позволи да пътува до града. Може да се събира данък за престоя, но чисто символичен. Тези приходи след това могат да бъдат използвани за развитие на туризма, отбелязва той.
            Градът всяка година посреща няколко милиона туристи и притокът непрекъснато нараства. Според данни на туроператори през 2016 г. Венеция е била посетена от над 7 милиона души. Същевременно населението на островната част намалява - от 1951 г. броят на жителите на централната част на Венеция се е свил тройно - от 175 000 до 56 000. Някои от хората са се преместили в квартали на континенталната част, а други просто са напуснали града.