Туристите  Барселона за своя дестинация, вече не са толкова добре дошли в града, колкото в миналото, пише profit.bg.

Два дни, след като забрани всички нови хотели в центъра си, Барселона въведе нов план, предназначен да ограничи туризма до 2020 г.

Миналата година градът, който е една от емблемите на Стария континент, е посетен от 32 млн. души. И въпреки че туризмът е много важна част от икономиката му (14 на сто от годишния приход), той също така повишава цените на имотите, изтласква местните жители и магазини в полза на хотели и туристически капани.

За борба с покачващите се цени на имотите Барселона ще облага с най-високи данъци ваканционните апартаменти и няма да предоставя нови лицензи.

Градът също така търси начин за регулиране на отдаваните от частни собственици стаи, което ще позволи на местните власти да контролира колко от тях се предоставят на туристи през годината. Войната на Барселона с прекомерния туризъм ще се води и срещу еднодневните туристи. Градът планира повишаване на цените за паркиране на туристически автобуси, което, от своя страна, неизбежно ще доведе до повишаване на цената на билетите.Властите планират да ограничат трафика на превозни средства в натоварените части на града в определени дни, както и да махнат масите на ресторантите от тротоарите, за да направят път на пешеходците.

Усилията на Барселона да се бори с прекомерния туризъм идват след нарастващ натиск от страна на местните жители. През януари хиляди протестираха на една от главните атракции на града – булеварда Лас Рамблас, срещу нарастващия брой на туристите, припомня T+L.

"Ние разбираме, че и други хора обичат нашия град. Но ние сме на път да се превърнем в тематичен парк за туристи всеки път, когато затваря магазин за хранителни стоки, за да отвори на негово място магазин за сувенири. Хората живеят и работят тук. Това не е просто място за един забавен уикенд", казва Жанет Санс, заместник-кметът, отговарящ за градоустройството.