По прогнозите на туроператорите този сезон ако има ръст на туристите, то той ще е малък, а дори се очаква да има и спад, в сравнение с миналата година.

Всичко зависи от записванията „в последната минута“ и за активния сезон – средата на август до средата на септември, уточни в интервю за Дир. Бг Димитър Попов, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) .
За българите номер едно и този сезон си остава Гърция. За съжаление на България и за радост на българския потребител, Гърция става все по-популярна, отбеляза Димитър Попов.
Според туроператорите, които работят с Гърция, осезателно се усеща увеличение на българските туристи там. Става все по-трудно да се резервират места през сезона.
„Най-големият печеливш в случая си остава Гърция, по отношение и на политическата нестабилност в Турция, въпреки че се забелязва съживяване на пазара там.За разлика от западните генериращи пазари към дестинация Турция, потокът от български туристи ще се съвземе доста бързо и ще достигне предишните нива. Освен ако не станe нещо извънредно“, прогнозира Димитър Попов.
Ръстът на туристите в България е на база пристигащи в София с нискотарифните превозвачи. Тези туристи допринасят за имиджа България като дестинация, но те идват за три до четири нощувки, докато туристите по морето остават средно за по 10 нощувки. Имаме ръст на туристите в София 10%, но в същото време имаме спад на руските туристи по морето, което е негативна тенденция . За руските туристи още няма точни данни, но общо има спад на чартърните туристи, които пристигат по морето.
“Там има големи неясноти по отношение на настаняването, защото голяма част от руските туристи отсядат в апартхотелите, в които имат собственост или са на техни близки. Т.е. те нямат резервации по нашите хотели, но те все пак са туристи“, каза Попов.
По думите му в България ръстът на чартърите се запазва на нивото на миналата година, докато Албания например бележи ръст, както и Черна гора, а Гърция остава номер едно.
Попов отбеляза, че по отношение на западните пазари по принцип има по-голям интерес към България. Като лятна туристическа дестинация обаче страната ни вече е добила имидж на евтина в отрицателен смисъл - с не добро обслужване, презастрояване, липса на достатъчно плажове.
Туроператорите: Да развиваме устойчив туризъм!
„Всъщност забравяме, че имаме възможности за далеч по-устойчив туризъм, които се неглижират през последните години“, отбеляза Димитър Попов. Като примери той сочи културния туризъм, планинския и пешеходния туризъм. „Някъде да се говори за стратегия за пешеходен туризъм, също медицински туризъм, балнеолечение. Това са видове туризъм, които имат огромен потенциал в България“, отбеляза експертът, който е представител на туроператорите.
Според Попов няма как да очакваме особени постижения в скоро време и трябва спешно да се освободим от имиджа на евтина дестинация.
България има много преимущества в сравнение с Румъния или с Македония например, както и с други страни, по отношение на тези алтернативи, но просто не се използват.
Той отбеляза, че Асоциацията на туроператорите е поискала да се пренапише стратегията за туризъм, тъй като е сбъркана, даже въобще липсва и затова Черноморието е такова. Да се направи задълбочен анализ за всички форми на туризъм, които имат потенциал и са устойчиви и които не изискват нови строежи и бази, предлагат от Асоциацията на туроператорите.
В България има голяма леглова база, задачата е тази база да се напълни с туристи. Да се прави туризъм, от който има висока принадена стойност, обясни Димитър Попов.
„Трябва да задържим туристите в България, не само на морето, в Банско, на Боровец или Пампорово, има и други места – като например в Северозападна България. Това от друга страна е и начин да задържим и хората на България, да не емигрират от държавата или към големите градове. За тези неща трябва да се мисли по-държавнически“, коментира той.

 

Малко актуална туристическа статистика:

♦♦♦ Руските, германските и украинските туристи са най-многобройни в България през юни, сочат данните на Националния статистически институт. Гостите от трите държави са общо 300 хил. души през месеца или 40 на сто от общия туристически поток. Увеличението на украинските туристи за година е с 25% до 53 хил., германците са с 13.2% повече или общо 117 хил., а руснаците се увеличават най-малко - едва с 1.6%, но пък са най-многобройни - 130 хил. души. Общото увеличение на чуждестранните туристи през месеца е с 5.4% до близо 750 хил. души. Значително се увеличават британските туристи - с 92% до 38.4 хил., полските - с 8.2% до 35.6 хил., македонските - с 11% до 34.6 хил., турските - с една четвърт до 34.6 хил. В същото време статистиците отчитат значително намаление на два водещи пазара - гръцките туристи са с близо 10 на сто по-малко, отколкото през юни 2016 г. или общо 30.2 хил. Румънските туристи намаляват с над 60 на сто до 25.8 хил.

♦♦♦ Бум на екскурзиите през юни на български граждани в чужбина отчете Националният статистически институт.Според данните миналия месец на почивка и екскурзия извън страната са били близо 190 хил. души - абсолютен рекорд за последните десет години и с 3% повече, отколкото през същия месец на миналата година. Най-голям интерес за почивка за българските туристи продължават да представляват Турция и Гърция, посетени съответно от 40 хил. и 35.6 хил българи или общо над една трета от всички туристи. Но ако пътувалите до Турция се запазват на миналогодишното ниво, то интересът към Гърция отслабва за сметка на Италия, Испания и Португалия, се вижда от данните. Например през юни 2016 г. според статистическите данни в Португалия са почивали само 270 българи, година по-късно броят им вече е 1480. Увеличението на българските туристи в Румъния е с 80% до 18 хиляди души.

♦♦♦ Приходите от туризъм през първите пет месеца на годината са с 15% е ръст спрямо същия период на миналата година. В същото време официалните данни показват 13% ръст на чуждестранните туристи. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в курорта Златни пясъци, където се проведе изнесено заседание на Националния съвет по туризъм. През първите пет месеца на годината общо 2.1 млн. чуждестранни туристи са посетили страната, а приходите за периода се изчисляват на 1.5 млрд. лв. "Все повече тази тенденция се забелязва - приходите да са повече от броя на туристите, което означава, че макар и с малки стъпки при нас започват да идват туристи от по-висок клас. И към момента прогнозата за ръст на приходите върви с 1 процент повече от прогнозата за ръст на туристите. Очакваме приходите да вървят в ръст между 8% и 11% за лятото, като на годишна база все още не сме финализирали нашите прогнози", посочи министърът, цитирана от агенция "Фокус". Ангелкова съобщи още след заседанието на съвета, че се предвижда през октомври и ноември България да се рекламира като туристическа дестинация на знакови места в Ню Йорк. "За първи път ще рекламираме в Ню Йорк, Бостън, Вашингтон, Лос Анджелис и Лас Вегас онлайн и чрез билбордове. Ще можем да видим България на знакови места в Ню Йорк в рамките на два месеца. Ню Йорк е космополитен център, туристи от цял свят посещават този град. Досега там не сме имали рекламни активности и съвместно с общината в Ню Йорк ни предстои да имаме още допълнителни други дейности", каза министър Ангелкова. България е поставена на първо място по интерес от страна на германските туристи, на второ от холандските и на трето и четвърто от френските и руските, обяви още министърът. В годишната програма за национална туристическа реклама за 2018 година Министерството на туризма залага на дигиталния маркетинг и онлайн активностите. Сред водещите маркетингови цели на Програмата за национална реклама за 2018 г. е да се разширят позициите на страната на генериращите пазари чрез разнообразни туристически продукти и увеличаването на дела на вътрешния пазар. "Ориентирът е 10% ръст на туристите от тези дестинации през 2018 г. Важно е също да привличаме нови и перспективни пазари, като прогностичната цел е да стигнем 20% ръст от тях", заяви още министър Ангелкова.

♦♦♦ През юни софийското летище обслужи над 570 хил. пътници, с 37.2% повече от същия месец ни миналата година.През терминал 2 са преминали две трети от тях. С 36% повече са пътувалите по редовни международни линии, а тези по вътрешните са се увеличили с 85%. Чартърите бележат ръст е 25%, което се дължи на големия брой летуващи в турските, гръцките и хърватски курорти. Обслужени са 5101 самолета, с 13% повече, отколкото 12 месеца по-рано. Увеличението при броя на вътрешните полети е с 32%, а при международните – с 16%. Обработени са общо 1870 т товарни и пощенски пратки, увеличението за година е със 7%.
♦♦♦ Селският туризъм в България отчита близо 20% ръст от началото на лятото, съобщи Асоциацията на българските села, позовавайки се на свое проучване.От асоциацията посочват, че така тяхната прогноза от март за 15% ръст се реализира, а на някои места реалните стойности надминават тези очаквания.За месец август са запълнени 85% от капацитета за настаняване през делничните дни, а за почивните обектите в селския туризъм са почти 100% резервирани. Най-силните в селския туризъм региони са селата в областите Велико Търново, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян и Бургас. С недостатъчно използван потенциал остават регионите на Сливен, Шумен и Русе, посочват от Асоциацията на българските села. Средно около 80% от туристите в селата са българи, като от началото на сезона се отчита увеличение на гостите от Румъния, Русия, Германия и Франция. Ръстът в селския туризъм се запазва устойчив главно заради богатството на природни, архитектурни и исторически забележителности, а също допълнително предлаганите услуги в сферата на активния отдих. Гражданите избират да почиват на село заради чистата природа и храна, а също и подтикнати от търсенето на близост с автентичните български традиции и дух, запазени в селските региони. От асоциацията посочват, че в проучването не са включени обекти за настаняване в села на самото Черноморско крайбрежие.