Нови 172 хотела са кандидатствали за получаване на категория пред Министерството на туризма за времето от август 2015 г. до края на март, съобщи пред БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.
Други 450 са преминали прекатегоризация по новата наредба на ведомството, която увеличава изискванията към хотелите с висока категория и разхлабва регулациите за едно- и двузвездните. По последни данни на Националния

статистически институт в страната функционират 1 875 места за настаняване с над 10 легла.
Ангелкова прогнозира, че увеличението на чуждите туристи през предстоящия летен сезон ще е с 30% като някои от хотелите вече са спрели резервациите, защото са пълни. След спад миналата година сега има увеличение на ранните записвания от Русия с 30%, а планираните чартъри са с 83% повече.
Министърът призова хотелиерите и ресторантьорите да запазят качеството на продукта високо, за да се затвърди очакванията тазгодишен успех и вбъдеще. По думите й при прекатегоризацията на хотелите като основен проблем се откроява липсата на достатъчно добре подготвен персонал. В хотелите, претендиращи за 4 и 5 звезди, дори на мениджърите липсвала нужната квалификация.
Междувременно Министерството на външните работи съобщава, че след петгодишно прекъсване, на 7 април 2016 г. в Екатеринбург е открито българско консулство. През тази година се очаква тройно увеличение на издадените визи в този регион – от 6.5 хиляди за 2015 г. до 20 хиляди за 2016 г.