Развитието на туристическия сектор върви с архаичен тон, заради големия брой представители в бранша,

които не представляват никого и размиват идеята за добър продукт, заяви пред Радио София Румен Драганов - председател на Института за анализи и оценка в туризма. Законът за туризма е с лошо послание за инвеститорите. По отношение на заплащането също не сме конкурентни, защото заплатите в сектора са ниски, посочи експертът.

Туризмът в нашата страна не е организиран така, че да може да се трансформира в печеливши решения. От друга страна се отчитат ръстове във всички видове туризъм, но това е заради геополитиката и отлив на туристи от други страни. Необходима е децентрализация, която да дава възможност на общинско ниво да се категоризират хотелите и да се проверява дъмпингът за сметка на туристическия бизнес. В последните години се изговарят тези проблеми, а дигиталните технолигии и нискотарифните оферти са ключ към подобряването на туристическата среда.

България продължава да бъде търсена за туризъм на европейските пазари. В момента има полети от 17 летища към нашата страна. Интересът към културен туризъм в София и Пловдив е най-голям. Балнео и СПА възможностите също привличат туристите, както и голф дестинациите в североизточната част на страната.