●30 млн. евро ще инвестира собственикът на „Роза Импекс“ Димитър Георгиев в нов хотел в Пловдив, който ще се намира на мястото на т.нар. „дупка“ до Стария град. Инвестицията стана възможна, след като Георгиев е спечелило делото срещу Министерството на културата,

което от години блокира инициативата, съобщава „Марица“. Въпреки че не се съобщават конкретни параметри на проекта, според Георгиев показателите на застрояването ще бъдат многократно намалени спрямо изискванията по ЗУТ, за да не се засенчи близкото тепе и да се експонира по най-атрактивния начин ценната археология, която се намира на мястото. Голяма част от нея ще бъде изложена под купол, на закрито, като преди това ще бъде реставрирана. Димитър Георгиев е собственик и на бутиковия „Резиденс Сити Гардън“. Residence City Garden е бутиков хотел, който предстои да отвори врати в края на този месец и е разположен на една от най-красивите стари пловдивски улици – „Велико Търново“. Стилната сграда се намира на метри от Цар-Симеоновата градина и пеещите фонтани. Хотелът е с РЗП от 2500 кв. м и разполага с 22 стаи, едно студио, един президентски апартамент, а също лятна градина, ресторант, подземен гараж за 15 автомобила, фризьорски стол, масажен кабинет и други обслужващи помещения.Ресторантът „Nobel by Chef Shishkov“ на известният готвач Таньо Шишков цели да се превърне в задължителна спирка на ценителите на европейската кухня в града.

●Община Сапарева баня е разрешила продажбата на два декара земя в местността Паничище, с която ще се разшири теренът, върху който собственикът на фирма „Петрогаз” от Дупница Олег Петров възнамерява да построи нов петзвезден хотел.Според запознати, хотелът ще разполага със 100 стаи, СПА център, ресторант и други удобства, съобщава „Вяра Нюз”. В рамките на комплекса ще бъдат построени и четири къщи за гости. Скоро предстои Олег Петров да открие и втория си хотел, който се намира в центъра на Сапарева баня, точно до гейзера, който е известен с това, че е най-горещият в цяла Европа. Кулинарна академия HRC направи първа копка на бъдещия си хотел в София, който се очаква да бъде открит след две години. Хотелът ще се намира в непосредствена близост до наскоро построената сграда на академията – на кръстовището на бул. „Цар Борис III“ и ул. „Видлич“. Сградата ще бъде с обща РЗП от 7114 кв. м, като в нея, разпределени на 8 етажа, ще се помещават 140 хотелски стаи. Хотелът ще разполага и с ресторанти и барове, в които студентите и екипа ще могат да презентират уменията си, усвоени в академията. Инвеститор в проекта е „Ти Кей Ейч България“ ЕООД с управител Фредерик Кристиаан Ден Холандер, познат и като основател на HRC Culinary Academy, съобщава Property Xpress.

●Тютюневата фабрика на Сахат тепе, която след като бъде внимателно реставрирана от новите си собственици – предприемачите Цветан Пулев и Илиян Филипов, ще заживее нов живот като четириетажен хотел с 48 стаи и ресторант-градина на партера. Проектът е на „RT consult” на арх. Радко Тодоров и предвижда в старото крило на сградата да се помещава хотелската част, а в другото крило да има апартаменти. Инвеститорите предвиждат хотелът да бъде завършен до края на 2019 г. Специално внимание ще бъде обърнато на оригиналната орнаментика на сградата – на корнизите и други характерни елементи са направени отливки, които ще бъдат използвани при цялостното възстановяване на пространствата, пише „Марица“. Построена от индустриалците Димитър Ставридис и Димитър Мардас преди 130 години, фабриката е сред знаковите сгради на Пловдив, макар че пустееше през последните десетилетия.

●Шри Ланка е начело на класацията за най-добри дестинации за пътуване през следващата година на специализирания сайт "Лоунли планет".
В челната тройка на страните попадат Германия и Зимбабве, а в челната десетка попадат и бившите съветски републики Киргизстан и Беларус.
В списъка на най-добрите градове за посещаване догодина на първо място е датската столица Копенхаген, следвана от Шънджън в Китай и Нови Сад в Сърбия. Още един източноевропейски град попада в челната десетка - Задар в Хърватия.

● Най-големият акционер в БТК Спас Русев се е оттеглил като съсобственик в централния софийски хотел "Интерконтинентал", съобщи "Капитал". Изданието припомня, че там Русев партнираше с "Галакси инвестмънт груп" на основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров. Преди време с тях той беше в съдружие и в друг петзвезден софийски хотел - "Хилтън", който също вече е изцяло в ръцете на пловдивската група. Сега с оттеглянето и от "Интерконтинентал" на практика Русев се разделя с хотелския бизнес в София. От "Галакси инвестмънт груп" са потвърдили пред "Капитал", че вече имат пряк едноличен контрол над дружеството, държащо мажоритарния пакет в хотела. От хотелиерския бизнес е излязъл и синът на Русев - Евгени.

●Луксозният бранд InterContinental Hotels & Resorts откри първия си хотел в София. InterContinental Sofia е собственост на инвестиционната компания „Галакси Инвестмънт Груп” през „Интерхотел Гранд – Хотел София” АД и се управлява от „InterContinental Мениджмънт България” ЕООД. InterContinental Hotels & Resorts, най-големият луксозен бранд в света със 70-годишна история, са част от InterContinental Hotels Group (IHG®). Към днешна дата IHG® е водеща хотелска верига, която оперира в близо 100 страни.

●Награда за най-успешна инвестиция в хотелския бизнес за хотел InterContinental Sofia получи "Галакси Инвестмънт Груп". Компанията беше отличена в първите Годишни награди на Националния борд по туризъм

●Правителството открива процедура за предоставяне на концесия на морски плаж „Слънчев бряг- централен“ в община Несебър, като целта е обезопасяване на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес за 20-годишния срок на концесията. Размерът на минималното годишно концесионно заплащане е 1 393 210 лева без ДДС. Концесионерът на морския плаж ще бъде определен в резултат на конкурс. Съгласно друго решение, правителството приема отправеното от концесионера „Вени-М“ ЕООД предложение за прекратяване на договора за предоставяне на концесия върху част от крайбрежната плажна ивица – морски плаж „Слънчев бряг-централен“ в община Несебър, сключен през 2002 г.

●Правителството определи софийските "Атлиман 2" ЕООД за концесионер на морски плаж "Китен-Атлиман" и "Бул прим груп" ЕООД за концесионер на "Приморско-север" в община Приморско, съобщи правителствената пресслужба.Според договора концесионерът на плажа "Китен-Атлиман" ще инвестира в мерки за опазване на околната среда и защитените територии 1.163 млн. лв. В зоната за платени плажни принадлежности цената за ползване на чадър и шезлонг ще бъде по 7 лв. с ДДС. Размерът на концесионното плащане за всяка календарна година е 126 898 лв. без ДДС или 9.5% от базата. За морския плаж "Приморско-север" инвестициите за срока на концесията възлизат на 814 689 лв. Концесионерът се задължава да предлага да таксува един чадър и един шезлонг с по 5 лв. с ДДС. Размерът на годишното концесионно плащане е 35 812 лв. без ДДС или 2% от базата.

●Недостиг на кадри – и като количество, и като качество, криза в системата на образование, демографски проблем, глобализиран пазар на труда, създаващ условия за емиграция, и силно изразена вътрешна емиграция в посока към големите градове, респективно – обезлюдяване на по-малките населени места. Това накратко е картината на трудовия пазар, която очерта изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев пред участниците в национална конференция на тема „Предизвикателства пред развитието на човешкия капитал в индустрията“. Форумът се проведе на 25 октомври 2018 г., в БСК, с участието на над 80 представители на институции (МТСП, МОН, НАПОО и др.), университети, браншови работодателски организации и фирми, консултантски компании в областта на човешките ресурси и др. Организатор на форума е Българската стопанска камара, в изпълнение на проект BG05M9OP001-1.013-0001-C01 „Развитие на националната система за оценка на компетенциите – MyCompetence“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“.

●Германската хотелска верига Maritim, която управлява 48 обекта в осем държави, е подписала франчайз договор за управление с "Албена" АД за най-новия хотел в курорта - петзвездния "Парадайз блу", отворен през 2017 г. Договорът между двете дружества е подписан на 15 октомври и е дългосрочен. През последните три години се засилва интересът на морските хотелиери към сключване на договори с международни вериги, които обаче са предимно към големи туроператори. Хотел "Парадайз блу" в Албена бе отворен през лятото на 2017 г. на първа линия до плажа на мястото на бившите бази "Камелия" и "Доростол". Обектът е петзвезден, разполага с 238 стаи и апартаменти, заведения, басейни, СПА зона, голям конферентен център и др. В момента "Парадайз блу" е хотелът с най-високи цени в курорта и работи в периода между април и октомври. ●20 хотела и къщи за гости за близо 30 млн. лв. са обявени за продажба чрез агенциите за недвижими имоти във Велико Търново. Най-високата цена от около 12 млн. лв. е за хотел в идеалния център на старата столица с панорамна гледка към река Янтра и хълма “Света гора”. Общата площ на обекта е 7000 кв.м, а сградата е на 7 нива. Хотелската част разполага общо с 56 помещения, от които три са апартаменти. Разполага с басейн, релакс зона, фитнес и СПА център, ресторант, кафе-сладкарница, лоби бар и конферентна зала. 3 600 000 лв. е обявената цена за друг хотел, също в централната част на Велико Търново. Сградата е нова, разполага с подземен паркинг, ресторант и хотелска част с 32 стаи, от които 8 са тип студио. Сред атрактивните обяви е и хотел, който се намира до Изложбени зали в старата столица, а обявената цена е от 2 млн. лв. Малък семеен хотел с три звезди, разположен в стария град близо до крепостта “Царевец”, се продава за 1 550 000 лв. Малко по-евтин е друг семеен хотел на ул. “Независимост”, за който се искат 1 146 000 лв.