Авиокомпаниите и фирмите в туристическата индустрия от месеци настояват за въвеждане на подобна схема като посочват, че затварянето за две седмици на пътуващите се е отразило катастрофално на бизнеса им. 

Според новата стратегия за тестване пътниците, пристигащи в Англия от страни, които не са в списъка с коридорите за пътуване, ще могат да намалят задължителната самоизолация от 15 декември, като си направят тест след пет дни самоизолация. Ако тестът е отрицателен, няма да е необходимо да се изолират повече.

Схемата предвижда хората, които идват на Острова със самолет, ферибот или влак, да се тестват в частен здравен център от списък, одобрен от правителството. Те трябва да платят за изследването си. Изискването за 14-дневна карантина остава за тези, които откажат да бъдат проверени.

От авиокомпания Virgin Atlantic определят решението като „жизненоважна първа стъпка“, но предупреждават, че единственият начин да се възстанови пълноценно туристическата индустрия е „стабилен режим на тестване преди заминаването“.       

Главният изпълнителен директор на Асоциацията на британските туроператори и туристически агенти /ABTA/ Марк Танзър каза: "Схемата за тест за освобождаване в Англия трябва да помогне да се направят пътуванията в чужбина по-привлекателни както за туристите, така и за бизнес пътниците.

Все още трябва да се свърши много работа, за да се накарат повече хора да пътуват и да се подпомогне възстановяването на сектора, включително да се въведе схемата за тестване в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, както и правителството да премине към регионален подход към карантината и съветите за пътуване.

Важно е схемата Test to Release да се преразглежда, за да се гарантира, че напредъкът в тестването се използва за по-нататъшно намаляване на карантината до възможно най-кратък период." Правителството обяви още, че през следващата година ще предложи финансова помощ за летищата и наземното обслужване до 8 милиона паунда на аерогара.