В него взеха участие нашите партньори от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) , Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА),

Българският съюз по балнеология и спа (БУБСПА), Асоциация на екскурзоводите в България (АЕБ), Асоциация на специализираните експерти в туристическата индустрия (АСЕТИ).

НИТО ЕДНА ОТ ТЕЗИ ОРГАНИЗАЦИИ, КОИТО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ОГРОМНА ЧАСТ ОТ ТУРИСТИЧЕСКИЯ БИЗНЕС И ЦЕЛИ НЕГОВИ СЕКТОРИ, НЕ Е ПОКАНЕНА ДА СЕ ВКЛЮЧИ В НОВАТА КОНФЕДЕРАЦИЯ.

По този начин извън новата Конфедерацията реално остават всички организации на туропреатори и туристически агенти, включително и най-новата Обединени за бъдеще на туризма (ОБТ), най-голямата и най-старата организация на хотелиери и ресторантьори БХРА, която е единствен пълноправен член у нас на ХОТРЕК (Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета), БАХА (Балканският алианс на хотелиери и ресторантьори) и на ИХРА (Световната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите), съсловната организация на екскурзоводите, спа специалистите от БУБСПА, които са член на европейската спа организация ЕСПА. Въпреки че нямаме самочувствието да сме група милиардери сме категорични, че реално работещия сектор в туризма не е поканен да се включи в така нареченото обединение, а вместо това БХРА се опитва да бъде прикачена, като част от БКБ в новия проект.

БХРА Е ПРОТИВ АВТОМАТИЧНОТО И ПОТАЙНО ВКЛЮЧВАНЕ КАТО ПАТЕРИЦА НА БКБ В НОВА ПЛАТФОРМА.

Това е недопустимо за национално представена организация с 30-години история, 36 регионални структури и над 3000 членове в цялата страна, без да сме запознати с идеите, които тя ще защитава, целта на създаване, правилата на работа и ролята на БКБ в нея. Още повече, че при самото създаване се декларира политическа обвързаност, предвид че в официалния документ до нас се говори за „важни заявки, преди старта на предизборни кампании и нови мандати”.

 През десетилетията, в които съществуваме ние ясно сме показали, че сме добър партньор, но и браншови коректив на държавното управление, засягащо сектор “Туризъм”, без да участваме в политически игри. БХРА отказва да е част от платформа, която не е ясно чии интереси ще защитава и затова прекратява членството си в БКБ, тъй като политиката му вече няма да кореспондира с политиките на БХРА.

БХРА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ И ДА ПОМАГА ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ПОЛИТИКИТЕ В ТУРИЗМА, НО БЕЗ ДА УЧАСТВА В ПОЛИТИЧЕСКИ ИГРИ.

Ние ще продължим да задаваме работещи икономически решения, а не да се опитваме да правим политика на гърба на сектор, който допринася за над 10 на сто от икономиката на страната.