Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) излиза от Българското конгресно бюро (БКБ). Причината е, че организацията се присъедини към нова Конфедерация на българския туризъм само уведомявайки членовете си да своето решение.

БХРА обаче не е съгласна да участва в подобно обединение, което не е на база принципни позиции, а въз основа на неясно декларирани интереси с политически нюанси. БХРА не е лидерска организация и решенията в нашата асоциация не се взимат еднолично, под нечия чужда диктовка. Затова и зад позицията ни да се оттеглим от БКБ стоят единодушно гласовете на всички в Управителния съвет на БХРА, която е основател и член на УС на Българското конгресно бюро.

Ние винаги сме готови да участваме в реално обединение на бранша, което ефективно защитава интересите на сектора като цяло, а не на отделни играчи. И не създадено от министър, за което още преди време в свое телевизионно участие съобщи икономическия министър Лъчезар Борисов.

Ние не искаме да бъдем употребявани за задкулисни игри и политически цели и да ни включват служебно в платформа, която събира на една маса единствено малка част от сектора.