Второто затваряне на държавата ще се окаже фатално за туризма. Това са категорични от Обединениe Бъдеще за туризма. И за да не се случи това, е необходимо да заработи грантова схема за национално финансиране

за ликвидност на туроператорите и туристическите агенти с 10 на сто от оборота им за 2019 г. Според организацията мярката 60/40 трябва да се преобразува в 80/0. Те настояват и да получат специален нисколихвен кредитен продукт, предвид факта, че през март трябва да върнат дължимите пари за неосъществени ваканции заради пандемията на 32 000 клиенти.

„Здравето и животът на хората са основен приоритет. Затова ние в сдружението подкрепяме мерките на правителството за овладяване на пандемията. Но като организация, призвана да защитава правата на туроператорите и туристическите агенти, ние настояваме за пет икономически решения, които биха подобрили ликвидността и заетостта в бранша“, посочва Павлина Иванова, председател на УС на организацията. Те са:

♦10% грантова схема за национално финансиране за ликвидност на туроператорите и туристическите агенти.

♦Въвеждане на социална мярка за неработещите туроператори и туристически агенти в съотношение 80/0.

♦Специален нисколихвен кредитен продукт за ТО и ТА, поради счетоводната специфика на работата, невъзможност за материално обезпечение, влошена финансова експозиция, и наближаващ краен срок за възстановяване на предплатени пътувания на 320 000 туристи.                                                                       ♦Налагане на мораториум на банковите кредити и безлихвено отсрочване на всички плащания към държавния бюджет за период от 6 месеца.

♦Законодателна инициатива за удължаване срока на застраховка „Отговорност  на туроператора“ за месеците на затворен бизнес.

Предложенията са част от отворено писмо до премиера Бойко Борисов и министрите от кабинета