Въвеждането на задължителен PCR тест за влизащите в страната туристи от Европейски съюз и трети страни ще доведе до крах на зимния туризъм.

За това предупреждават от Националния борд по туризъм и Българската туристическа камара, съобщава БНР. Двете организации са изпратили обща позиция до ресорния министър, в която посочват, че с обявяването на това намерение са започнали анулирания на резервации.

От бранша са на мнение, че разпространението на коронавируса може да се предотврати и с използване на бързи антигенни тестове, които да са на разположение на пристигащите туристи на граничните пунктове и в местата за настаняване. Те напомнят, че до края на зимния сезон остават около 40 дни и хотелиерите разчитат на съседните на България страни, за да имат сезон, било то и кратък.

***** 20-25% от нощувките на чужди туристи в Банско са отказани само за няколко дни. Причината, че правителството изисква от петък, всички влизащи в България, да представят отрицателен PCR - тест, направен 72 часа преди пътуването.

Главно румънски и украински туристи са се отказали от почивката си у нас. Хотелиери коментираха ситуацията, че откази има, но сезонът е добър, съобщава БНТ.

Мениджърът на хотел в зимния курорт Бурхан Немутлу коментира, че има откази на резервации заради изискването на отрицателен PCR, но в Банско в момента има много български туристи.

Хотелиерите поискаха от властта отстъпка - ваксинираните да не се подлагат на PCR-тест, за да не се спират туристи, които вече са се ваксинирали.

Такъв пример били израелските туристи, които през март били най-голямата група в българския зимен курорт, а там голяма част от населението вече е ваксинирано.    

***** Това важи и за българските граждани и за постоянно пребиваващите в страната и членовете на техните семейства.

Заповедта на здравния министър влиза от 29 януари (петък) и е разписана със срок до 30 април.

Отрицателният PCR-тест трябва да е направен до 72 часа преди влизането в страната.

Ако не се представи такъв отрицателен PCR-тест следва 10-дневна карантина Изключение от изискването за отрицателен резултат от PCR-тест се допуска за водачите на автобуси, извършващи международен превоз, водачите на товарни автомобили, извършващи или приключващи международен превоз, екипажите на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната.  

Забраната за влизане в България не важи за българските граждани, гражданите на държави членки на Европейския съюз (ЕС), на страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства; гражданите на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Австралийски съюз, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Република Руанда, Република Корея, Кралство Тайланд, Република Тунис, Източна република Уругвай, Обединените арабски емирства, Украйна, Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова, Израел, Държавата Кувейт, Република Беларус и Република Турция; лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства; лицата, притежатели на българска виза за дългосрочно пребиваване вид "D", както и лицата, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на Европейския съюз или в страна по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства. Изключение се прави и за дипломатически представители, длъжностни лица, военни, медицински специалисти и др.