В края на 2020-та година община Велинград е получил покана, чрез Посолството на България в Загреб, за  участие в международно изложение „Великденското яйце в очакване на Великден – 2021” в град Биеловар.

Идеята на организаторите от общината и Историческия музей в хърватския град е  да събере на едно място и покаже разнообразието от традиции за Великден на държавите-членки на ЕС. Всички 27 държави участват в изложението. 7 от тях представиха свои експонати на великденски яйца, а останалите –  обичаи, свързани с християнския празник. В центъра на експозицията е символът на град Биеловар – запазено великденско яйце от втората половина на XV век.

Велинград представя 10 прекрасни писани яйца, експонати на Историческия музей. Пандемичната обстановка попречи на реализирането на  първоначалната идея за провеждане на майсторска демонстрация по време на изложението, което ще продължи до 9 април.

В каталога на изложението е отделено специално място за велинградските традиции и техниката за изписването на яйца с восък и писалка.