На фона на вихрещата се Covid-19 пандемия и предстоящите избори, вицепремиерът и министър на туризма, отскоро и доктор по киберсигурност Марияна Николова обяви, че стартираме летния сезон на 01.05.2021г. Въпросът обаче е – кой ще дойде?

Туристическият бранш не би могъл и да си помисли да продаде Великденски пакети. Според министъра ние можем да реализираме туристически услуги, въпреки че сe намираме в лилавата зона по заболеваемост, което за повечето туристи означава забранена дестинация за пътуване. Отваряме нeреформираните курорти с огромни хотели и all inclusive изхранване.

„Как ще гарантираме обаче сигурността и на гостите ,и на заетите?“ запита пред Актуално

Гърците ваксинирaха хората от бранша, за да си гарантират сезона, но ние, оказва се, нямаме нужда от подобна грижа..

Според Донева недоумение буди и ентусиазмът на министър Николова при  посещението й на обработената за пръв път от 10 години стена на Витоша. За да се стигне до пистата е нужно да се използват лифтовете на Лале 1 и 2, но единият много често не работи. Витоша е отнета от гражданите преди 15 години и никой до сега не се е опитал да я върне на столичани и гостите на София. И вероятно министър Николова не счита, че това е нейна работа, допълни Виолета Донева. По думите й българският туризъм има нужда от нов поглед, от активна политика и реформа, от министър, който да спре да се занимава само с реклама и да знае какво е съдържанието на това да си министър.

България е планинска страна, наситена с минерални извори, исторически, културни и природни артефакти, с излаз на Черно море. Нужно е да се създаде стратегия, базирана на ресурсите на България, лишена от утопични мечти.

Бъдещето на туризма в България е в развитието на SPA и рекреативен туризъм, селски и еко туризъм, културен, събитиен и спортен туризъм и превръщането им в престижен продукт в конкуренцията на европейския пазар.

Според Донева за постигане на скъп, ценен, атрактивен, конкурентноспособен и устойчив туристически продукт е необходимо да се разработи изцяло нова стратегия за развитие на сектора, като се съблюдават ресурсите и капацитетът на експлоатация с цел опазването им. Трябва да се създаде регистър за инвестиции с пълна карта на територията ни, туристическите ресурси и наличните туристически обекти и солидарен гаранционен фонд за справяне с кризи за целия бранш. Необходимо е развитие на спа туризма въз основа на наличието на над 3600 минерални извори, при съблюдаване на капацитета на изворите и ограничаване на капацитета на туристическите обекти с цел опазване на ресурса.

Нужно е и създаване на стратегия за комплексни преживявания през територията ни въз основа на търсенето и интеграция на всички региони в стратегията. Необходимо е и развитие на конгресния и събитиен туризъм с цел защита на съществуващата база. А повишаването на професионалните изисквания към заетите лица ще гарантира качеството на услугата, допълни Виолета Донева.