Туризмът в Европейския съюз (EС) - измерен в рамките на нощувките в сектора на туристическото настаняване - е с наполовина понижени показатели през миналата година при ограниченията за пътуване заради вируса и блокировките - съобщава Евростат.

Безпрецедентният спад от 52% в сравнение с 2019 г. потвърждава, че „туризмът е сред най-засегнатите сектори от пандемията от COVID-19“, се казва в изявление на Агенцията. Спадът на туризма в България е около 58%, според данните на Евростат. Нощувките на чужди посетители са спаднали с около 77%, а на местни с 22% в сравнение с 2019 г.

Гърция, Кипър и Малта, всички средиземноморски страни, предпочитани за почивка на море, са най-силно засегнати от липса на чужденци, като при тях се наблюдава спад от около 70%. При Кипър и Румъния той дори е над 80%. В Северна Европа, Нидерландия и Дания са с по-умерен спад от 35%. Статистическата агенция заяви, че е имало 1,4 милиарда нощувки в сектора на туристическото настаняване през 2020 г., което представлява стръмен спад на цифрите, нараснали през последното десетилетие до близо 3 милиарда през 2019 г., преди пандемията.

Липсата на чуждестранни посетители е особено забележима в целия блок, с 68%, в сравнение с нощувките на местни посетители, спаднали с 38%. Сред страните от ЕС само жителите на Словения (+33%), следвани от Малта и Кипър (и двете +15%) са прекарали повече туристически нощи в собствената си страна в сравнение с 2019 г. За разлика от тях, Испания, Гърция и Румъния регистрират най-голям спад от над 40%.

Данните за Франция, най-посещаваната държава в света, не са на разположение за включване в общия преглед на Евростат, както и тези за Ирландия. Докато страните от ЕС преминават през втора или трета вълна на пандемията, няколко зависими от туризма страни се надяват, че „ваксинационните паспорти“ могат да отворят пътя към летния туристически сезон тази година. Лидерите на ЕС планират да се срещнат, за да разгледат този проблем сред останалите. Европейската комисия обмисля цифров „зелен пропуск“, който ще регистрира ваксинационния статус на носителя му, дали е прекарал инфекция с COVID-19, или е с отрицателни резултати от тест. Ръководителят на комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че се надява това да улесни пътуванията в рамките на ЕС. Но бавното разпространение на ваксинациите в блока, заедно с ненадеждните доставки на ваксини и пряко нарастващ брой случаи в много страни от ЕС, създават неяснота дали такъв пропуск може да се въведе навреме за летния сезон в Европа от юни до септември.