Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) определя като непредсказуем предстоящия летен сезон . Коментарът направи за "Хоризонт" заместник-председателят на Асоциацията Георги Рачев.

По думите му хотелиерският бизнес ще разчита отново на българския турист. Отлив на гръцки и румънски посетители отчита бизнесът.

Сериозен проблем ще създаде неяснотата около обмисления ваксинационен паспорт за пътуване, отчита Георги Рачев: "Може би след време да остане един простичък PСR тест, който засега е доста добър показател - болен ли сте, не сте ли болен." 

Въпреки проблемите това лято ще се намери вариант за пътуване: "Има търсене в основните европейски пазари за почивка. Хората в Европа спестиха големи средства, тъй като не пътуват и няма къде да ги харчат. Едновременно с това има и голямо желание за почивка и започва една безмилостна война кой ще привлече тези туристи на своя страна.“

На първи май ще бъде открит летният туристически сезон. Това ще стане възможно и заради мерките за подкрепа на сектора. "От тук нататък евентуално може да се мисли за други програми, в зависимост от това какво се случва с бизнеса и когато бизнеса е затворен, няма как да не получи подкрепа от държавата, защото ние искаме малка част от тези данъци, които българският туризъм е плащал години наред".