Ски сезонът продължава до 11 април (включително), съобщават от „Пампорово“ АД. „Условията за зимни спортове са страхотни! Може да се ползват промо цени на лифт карти, пакети, ски училище и настаняване в хотел Перелик 5*.

Българските туристи могат да следят зимните условия директно на сайта  https://pamporovo.me! Камерите, снежната покривка, дневния snowtis репорт и времето показват ежедневно актуалната информация за курорта“, споделят от дружеството в красивия ни курорт в Родопите.

Пампорово отчита добър зимен сезон, като се очаква и в следващите дни интересът да се запази и туристи да има до средата на април. В момента тук условията за всички снежни спортове са много добри, а предстоящата ученическа ваканция дава още една възможност за пътувания в планината.

„Надяваме се засиленият интерес да се запази и през оставащите дни до края на сезона, като предпоставка за това са отличното състояние на пистите и прогнозата за хубаво време“- заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при посещението си в Пампорово.

Министър Николова съобщи още, че по неокончателни данни от Единната система за туристическа информация около 62 хил. туристи са пренощували в курорта Пампорово и общините Смолян и Чепеларе от началото на зимния сезон 2020/2021 г. Очертава се спадът на посетителите да е около 35% спрямо миналия зимен сезон. Броят на българските гости в района е над 58 хил., като се очаква намалението им да е под 20 на сто за целия зимен сезон 2020/2021 г. Румънски, турски, сръбски и гръцки туристи също са посетили курорта през настоящия сезон. Най-много посетители в региона са между 30 и 44 г., като те са над 40% от всички пътуващи, а над 64 на сто от гостите са избрали да отседнат в хотели.

В момента лифтовете и съоръженията работят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и това ще се запази до края на сезона.      Вицепремиерът Николова връчи и награди в първото състезание по ски и сноуборд, организирано от сноубордиста Радо Янков.

***** Спазването на санитарно-хигиенните предписания са едно от ключовите условия страната ни да запази зеления печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), подчерта Марияна Николова вицепремиер и министър на туризма при инспекцията  си в зимния курорт Боровец.

По думите й мотото "Зимните спортове укрепват Вашето здраве" е припознат от българите, които се радват на прекрасните условия в планината. Снежните спортове са много важни за здравето на хората, защото закаляват. С радост виждам колко скиори и сноубордисти има и това ни радва, тъй като българите за пореден път подкрепят родния туризъм, коментира вицепремиерът.

***** Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при работното си посещение в Банско, заедно с кмета Иван Кадев, обсъдиха възможностите за продължаване на зимния сезон в условията на въведените временни противоепидемични мерки на територията на страната.                                              Николова заяви, че в момента условията в планината са изключително подходящи заради падналия обилен сняг. Препоръчвам планината за пътувания и почивка по време на идващата ваканция на учениците. Условията за туризъм са отлични, предлагат много добри възможности за укрепване на здравето, при това в условия, гарантиращи безопасност и сигурност.Тя призова родителите да доведат децата си в планината без притеснения и без риск за здравето им.

Според Иван Обрейков заради падналия сняг от последните дни зимният сезон може да продължи до средата на април. По думите му в момента метеорологичните условия са изключително подходящи за практикуване на любими занимания. Министър Николова коментира още, че българите могат да посещават курортите без съмнения за здравето си, защото до момента няма нито един регистриран случай на заразен от ковид в зимните дестинации.                                                         

Припомняме, преди дни хотелиерите в Банско заявиха, че се готвят за протест.