Това е подарък на Европа за нейните съграждани, желаещи да пътуват отново това лято, и за нейната туристическа индустрия, която иска да компенсира загубеното време.

Здравният паспорт, който вече беше пуснат в много държави-членки, включително Франция, става европейски този четвъртък, 1 юли. Принципът му е прост: всяко доказателство за ваксинация (от една от четирите ваксини, признати в ЕС), PCR тест или възстановяване от Covid-19, издадено от държава-членка, ще бъде автоматично признато от 26-те други страни, както и от Швейцария, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн.

На фона на спад в епидемията и значително увеличаване на резервациите за пътуване в чужбина, Европейският съюз разчита на този „зелен сертификат“, който е под формата на QR код на телефона, за да опрости и ускори контрола на вътрешните граници в ЕС. Сега всички европейци имат едни и същи правила за пътуване, еднакви доказателства, които трябва да предоставят, и отсега нататък един и същ инструмент, оперативно съвместим и по-сигурен от хартия, за всички дестинации: този „здравен пропуск, свободен пропуск“, според Париж, иска да бъде последното звено във верига, която кара френското правителство да обещае, че "това лято само вирусът няма да може да пътува свободно".

„Този паспорт създава рамка за доверие между държавите, за да улесни възобновяването на свободното движение, като същевременно поддържа високо ниво на здравна сигурност“, приветства Париж.