Може би никоя друга индустрия не пострада толкова тежко от пандемията, колкото световният туризъм – самолетите бяха заземени,

курорите – затворени, а безгрижните ваканции останаха само спомен за повечето от нас.

Някои страни в Европа – Гърция, Испания и Португалия  – разчитат на туризма за икономическия си растеж. Успехът на хиляди компании, прехраната на редица семейства и общности са свързани с това дали сезонът ще бъде провал или не.

С пускането на ваксините срещу коронавируса, в Европа се възродиха и надеждите за силно възстановяване на летния туризъм. Вместо това сезонът изглежда особено несигурен, тъй като делта вариантът става все по-разпространен на Стария континент, предизвиквайки налагането на редица нови правила и рестрикции, системи за обозначаване на рисковите страни, както и потенциално изискване за налагане на карантина или необходимост от ваксина при влизане в дадена страна, пише CNBC.

Но задава ли се четвърта вълна?

Пътуванията в Европа тези дни определено не са за хора със слаби сърца. Делът на заразените с Covid-19 нарасна в целия регион, тъй като силно заразният „Делта вариант“ обхвана света.

Както и при предишния „Алфа вариант“, Великобритания беше нещо като предвестник на кризата, що се отнася до това, което останалата част на Европа може да очаква. Великобритания се сблъска с нова вълна на Covid-19 в началото на годината, причинена от алфа варианта, а сега се бори и с друга вълна с делта варианта.

Въпреки усилията на континента да овладее разпространението на новия вариант, то все пак продължава. По-голямата част от разболяващите се на Стария континент напоследък са заразени именно с делта варианта.

Нидерландия и Испания записаха голям скок на случаите, до голяма степен заради отварянето на нощните заведения в края на юни. Две седмици по-късно им се наложи да променят курса. По-рано тази седмица Франция обяви, че навлиза в четвърта вълна на пандемията.

„Навлязохме в четвъртата вълна. Динамиката на епидемията е изключително силна. Наблюдаваме една по-бърза вълна и по-голям ръст спрямо предходните“, коментира правителственият говорител Габриел Атал. „Темпът на разпространение продължава да расте бурно... Подемът е толкова голям, толкова внезапен, какъвто не сме виждали от началото на пандемията.“

Акциите на туристическите и авиокомпаниите понесоха удар от началото на седмицата, когато световните пазари записаха силен спад заради подновените страхове за глобалното възстановяване. Нискотарифните европейски авиокомпании EasyJet и Ryanair бяха сред компаниите, чиито книжа записаха силен спад на стойността си. Акциите на EasyJet се търгуваха за 842,20 пенса в петък, но в ранния следобед в понеделник се понижиха до 758,20 пенса. Главният изпълнителен директор на компанията Йохан Лундгрен заяви, че туристическият сектор се сблъсква с „изключително предизвикателна“ ситуация, но програмите за ваксинация в Европа са от съществено значение за повторното отваряне.

Нови данни показват, че две дози от ваксините на Pfizer-BioNTech или AstraZeneca-Oxford са ефективни срещу делта варианта и са свързани с много по-нисък риск от хоспитализация и смърт.