„Обсъждат се икономически мерки за засегнати обекти от мерките. Ако има затваряне, трябва да има компенсации за загубите

и сега се обсъждат конкретни параметри. Бранша иска 70% от оборота от 2019 година. Склонен съм да подкрепя това искане, тъй като е справедливо Аз съм против двойните стандарти и ако има мерки и рестрикции, то те следва да бъдат за всички, а не само за туризма. “ - каза в „Офанзива“ по NovaNews  Христо Проданов, министър на туризма. 

Министърът информира, че посещенията в зимните курорти вървят много добре и се надява новите мерки да не променят това. „Има ръст от британски туристи до седем пъти, мерките спрямо тях са адекватни и те идват здрави“, констатира министър  Проданов.                                          

Той е категоричен, че фалшивите сертификати са престъпление „Проверките за здравния документ е въпрос на отговорност на управлението на обектите. В хотелите, в туризма най-много и стриктно се спазват всички мерки. Проверките са работа на РЗИ, нарушенията не са основание за отнемане на лицензи на хотели“, убеден е Проданов. 

За кредитните линии по ББР министър Проданов информира, че ресурсът е общо 60 милиона, 12 месеца е гратисния период за заведенията, 18 е за хотелите, което означава два сезона. Лихвата за него е сравнително добра – между 2,8 и 3,3 процента. Могат да кандидатстват представители на сектора, а лимитът на средствата е до 250 000 за ресторантьорите и 500 000 за хотелиерите.  

За нови лифтове в Банско и Витоша Христо Проданов заяви, че до 2023 е възможно това да се случи с възобновяване функционирането на Драгалевския лифт, докато за Банско това ще отнеме повече време.

„За летния туристически сезон сме оптимистично настроени, но туристите вече правят резервации по-късно, засега те са малко, но всичко това е заради епидемията“, каза още министърът на туризма.