Европейският съвет препоръчва на държавите от ЕС от 1 март да премахнат всички изисквания за тестване и карантина за хора,

получили ваксини, разрешени в ЕС или одобрени от Световната здравна организация.

Лицата, които са получили последната доза от своята първична ваксинационна серия най-малко 14 дни и не повече от 270 дни преди пристигането, или които са получили бустер доза, ще отговарят на условията заедно с тези, които са се възстановили от Covid-19 в рамките на 180 дни от пътуването.

Изпълнителната комисия на ЕС приветства необвързващите насоки, които също изясняват, че не трябва да се прилагат тестове или допълнителни изисквания за деца под 6 години, които пътуват с възрастен.   

„Актуализациите ще улеснят допълнително пътуването извън ЕС и в ЕС и ще вземат предвид развитието на пандемията, нарастващото разпространение на ваксинацията в световен мащаб и прилагането на бустер дози“, каза Европейската комисия.   

Пътуващите, които са получили ваксини, които са одобрени от СЗО, но не са разрешени за употреба в ЕС, все още могат да бъдат помолени да представят отрицателен PCR тест или да се поставят под карантина, каза Европейският съвет. Досега ЕС е разрешил ваксините Covid-19, разработени от Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson и Novavax.