Това посочи посланикът на Румъния у нас Бръндуша Предеску по време на среща с министъра на туризма Христо Проданов

, предават от пресцентъра на туристическото ведомство.                                                                                              

„Румънците продължават да избират България като първа дестинация поради високото качество на услугата, не само по Черноморието“, посочи Предеску. По думите му, в последните години румънските туристи започват да посещават и зимните ни курорти за своите ваканции, както и спа туризма, който също е на много добро ниво.

Винаги сме имали добри съседски отношения и взаимно сътрудничество, и трябва да направим всичко възможно, за да насърчаваме туристическите пътувания между двете държави, посочи от своя страна Проданов. „Не можем да си представим летния сезон без румънски туристи по Черноморието. Именно поради тази причина взаимоотношенията и връзките ни са толкова важни и се надявам да ги продължим и занапред, за да можем бързо и оперативно да решаваме възникващите проблеми“, уточни министърът на туризма. Чужденците оставиха 236 млн. лева у нас за нощувки в разгара на лятото Чужденците, посетили България през месец август тази година, са платили общо 235.8 млн. лева за нощувки, сочат данните на Националния статистически институт. 

В контекста на предстоящия летен сезон бяха обсъдени темите за транзитното преминаване на автобуси през Румъния с украински, молдовски и полски туристи, желаещи да почиват у нас, както и преминаването на румънски туристи през България и заплащането на т.нар. тол такси.

През пиковия летен месец август румънските туристи у нас са били най-многобройни, сочат данните на Националния статистически институт. През август 2021 година у нас има регистрирани над 250 хил. посещения на румънски граждани с цел туризъм. Това е в пъти повече от всички останали чуждестранни туристи.

За сравнение, челната тройка през август се допълва от гражданите на Германия (61 хил. посещения с цел туризъм) и Полша (58 хил. посещения с цел туризъм). През зимните месеци обаче, ситуацията е доста по-различна. Посещенията с цел почивка и екскурзия на румънски граждани през декември миналата година възлизат на едва 6.5 хил.

През декември най-много посещения с цел туризъм са регистрирани от гражданите на Гърция (18.7 хил.), Турция (17.8 хил.) и Република Северна Македония (15.4 х.).