Акция на Националната агенция по приходите, провеждана към момента по отношение на получената държавна помощ

от туроператорите заради ковид пандемията, предизвика недоволство в бранша. Това заяви на пресконференция в БТА председателят на сдружението на туроператорите в България Павлина Илиева.

Основният проблем - след като от сектора са получили помощи заради резкия спад в оборота им, НАП започнали ударни проверки, основавайки се, както смятат туроператорите, на неадекватни критерии. Стотици туроператорски фирми са изправени пред риск да им бъдат иззети предоставени от държавата средства, което ще доведе до масови фалити, предупреждават от браншовата асоциацията. Туристическият сектор е най-пострадал от новите реалности, а де факто ще се наложи множество фирми не само да върнат получените средства, а ще им бъде наложена 10% лихва.

Проблемът - неадекватни изисквания за доказване на оборот и приходи, смятат от бранша. "Имахме право да получим 10% компенсация за периода от 29 октомври 2020 до 12 ноември 2021 година. Към 11 януари дойде обаче едно ново условие - исканията за компенсации да бъдат основани само на групови пътувания. Няма такова изискване в Закона за туризма", каза Илиева.

Освен това било зададено като условие още фирмите да предадат всички отчети за приходите и разходите си до момента - това не било записано в условията за отпускане на помощта. Друго неадекватно, поне според бранша изискване - признавали се само изгубените разходи от пропуснати ползи, т.е. екскурзии в чужбина, но не и такива в България.