Новината за плаващи мини в Черно море ще навреди сериозно на предстоящия летен туристически сезон.

Това заяви пред БНР-Варна председателят на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров.                                                                 

По думите му това е било изцяло хибридна новина, която попречи на предстоящия сезон. "След разпространяването на тази информация, започнаха масови анулации на резервации от Германия. Както разбрахме обаче, няма плаващи мини към Черно море", коментира Димитров.                                                                                          

"Работим изключително активно за промотирането на България като сигурна и безопасна дестинация", каза още Димитров. Той е предпазлив в очакванията си за предстоящия летен сезон заради сложната обстановка в Европа и войната в Украйна. "По всяка вероятност няма да посрещаме руски и украински туристи през лятото. Няма да посрещаме и беларуски туристи, тъй като е възможно руските граждани да опитат да влязат в България през трети страни. Тук говорим най-вече за собственици на апартаменти", каза Димитров. Той определи като устойчив пазара от съседните ни държави.                                                                                                    

"Вече има над 1400 хотела, които приютяват бежанци. Държавната помощ от 40 лева за хотелиерите е единствената мярка, която подпомага техния сектор в момента", заяви Димитров. Според него това ще помогне да се задържат работни места и да се удължи сезона, колкото и грубо да звучи, коментира председателят на комисията по туризъм.