До 10-15 април ще бъдат изплатени средствата на хотелиери, които са приели бежанци от Украйна.

Това каза по БНТ зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тези средства ще бъдат отчетени чрез единната система за туристическа информация. Чрез нея точно може да се проследи кога са дошли украинските граждани и кога са си тръгнали някои от тях. От Министерството на туризма увериха, че няма да се изисква голям брой документи. Средствата за хотелиерите ще се изплащат месец за месец и първият период е от 24 февруари до 31 март, който следва да бъде отчетен по правилата от 1 до 5 април, каза още Георгиева. Тя поясни, че на този етап сумата от 40 лв. не включва ДДС, включва само туристически данък. Засега опрощаване на туристическата такса не се обмисля. Единната туристическа система е свързана с плащането на туристическия данък и трудно може да се осъществи това опрощаване. Този данък отива в общините и това също подпомага в една или друга степен местната икономика, поясни зам.-министърът на туризма.

Всички обекти, регистрирани в Националния туристически регистър, могат да участват в програмата за подпомагане на разселените поради войната граждани на Украйна. Към регистъра е създаден допълнителен списък за държавните, общинските и ведомствените база, в случай, че са необходими още повече места.

"Критериите за настаняване са възможно най-добрата и ефективна организация, която започва още от граничния пункт, през който се влиза в страната", посочи И. Георгиева.

Програмата е за 3 месеца, а за украинските граждани, които се включат в пазара на труда - за един месец, ако в рамките на този месец успеят да се устроят на работа.

Засега средствата са от държавния бюджет, водят се разговори на европейско равнище за финансиране пребиваването на украинските граждани от фонд "Солидарност", заяви зам.-министърът на туризма.

Ирена Георгиева потвърди, че средствата са за три месеца, като в зависимост от това как се развива ситуацията държавата има готовност да мисли и за удължаване - в рамките на година. „Има разговори на европейско равнище за това пребиваването на тези украински граждани да бъде финансирано от фонд "Солидарност", но на този етап се разчита на средства от бюджета. Надявам се бързо да бъде постигнато такива споразумение на еворопейско равнище, така че този фонд да бъде задействан". 

Отново летният сезон ще разчита на български туристи. До началото на войната в Украйна Министерство на туризма е имало оптимистични очаквания за летния туризъм у нас, но войната е променила оптимистичните прогнози, каза още Георгиева по отношение на предстоящия летен туристически сезон. Тя коментира, че България ще загуби два основни пазара - Украйна и Русия, като украинският пазар ни е в топ 5.  Великобритания започна много добре, но на този етап резервациите са стопирани, важно е какво ще се случи март-април. Някои от британските туроператори отлагат програмата си за България. Страната ни пренастройва рекламата към Централна Европа - Полша, Чехия, Германия, но в много голяма степен ще се разчита на вътрешния пазар - българския, както беше и по време на пандемията, посочи зам.-министърът на туризма.