Това гласи анализ, направен от Министерството на иновациите и растежа, координационния център и работодателските организации.

В сряда министърът на иновациите и растежа се срещна с представители на бизнеса, а конкретните изводи бяха обявени постфактум на брифинг.

"Към момента през страната са минали около 80 000 украински бежанци, а около 40 000 са останали у нас. Много вероятно е голяма част от тях да решат да останат по-дълго в България, затова трябва да помислим как тези хора могат да намерят работа", каза министърът. И влезе в конкретика - около 150 000 са работните места, които могат да бъдат запълнени от украинци и бесарабски българи.

Това обаче, подчерта Лорер, в голямата си част са потенциални, а не съществуващи позиции. "В момента безработицата в България е на рекордно ниски нива, затова имаме много остра нужда от работна ръка." 600 е потенциалът в сектор транспорт, 11 400 медицински специалисти пък могат да подобрят здравната грижа у нас, търговията пък се нуждае от над 17 000 нови кадри и т.н. "Нашата молба към самите работодатели всички потенциални работни места, които могат да бъдат заети от украински бежанци, да се свържат с Агенцията по заетостта, чийто портал е свързан с този на координационния център", добави Лорер.    

От своя страна бизнесът уверява, че ще направи всичко възможно да няма недобросъвестни хора и фирми, които да се възползват от положението на бежанците и да ги вкарат в сивия или черния сектор. Мобилни екипи от Агенцията по заетостта ще обикалят местата, населени от украинци, за да провеждат анкети. Те имат за цел да изяснят образователния статус, квалификацията и уменията на тези хора. Всяка седмица на сайта на агенцията ще бъде качван обобщен доклад с тези данни.