Управляващите трябва да премахнат поредната пречка пред туристическия бизнес,

ако имат желание да подпомогнат бизнесът, който допринася за близо 13% от БВП и е най-засегнатият от редуващите се кризи през последните две години. За това се настоява в становище на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Браншовата организация настоява за промяна и облекчаване на мерките, свързани с Ковид-19 за влизане в страната.

"Това вече правят нашите преки конкуренти - Турция и Гърция. В южната ни съседка туристите, пристигащи в страната по суша, влизат без необходимостта да предоставят сертификат за ваксинация, PCR или антигенен тест", изтъкват от БХРА и допълват, че този режим предстои да влезе в сила и за туристите, преминаващи граничните пунктове на летищата в Турция.

"В конкурентните ни дестинации например държавата субсидира не само пристигащите полети с организирани туристи (мярка, която у нас се забави почти фатално), но и предостави сериозни обезщетения, които позволиха на бизнеса да оцелее и да се съхрани, за разлика от нас. Сега това позволява на нашите конкуренти да предоставят много изгодни пакети, както е и в Турция, където те са и сериозно субсидирани от турската държава. По този начин конкурентите ни си гарантират не само приходи в хазната, но и оцеляване на стратегическия за икономиките им отрасъл - туризма, който е със сериозен принос и за българската икономика, заявяват от браншовата асоциация.

От БХРА настояват процедурите да не се бюрократизират излишно, а бизнесът да се остави да работи спокойно и да развива нормална дейност, без да се затруднява допълнително чрез ненужни режими, а управляващите да постъпят както се прави в момента в цяла Европа - да облекчи режимите на влизане в страната.

От асоциацията отбелязват, че Гърция също планира премахване на ограниченията, свързани с Ковид-19 минимум за летния си сезон и цяла Европа също облекчава мерките за преминаване на границите, свързани с пандемията. "Ако не се предприеме подобна стъпка от управляващите това ще е поредният пирон в ковчега на туристическия сектор, който не само бе най-пострадалият от пандемията и военните действия в Украйна, но и не получи от управляващите необходимата подкрепа, която да му помогне да оцелее и да стане по-конкурентоспособен", се казва още в становището. Хотелиерите са единствените, които не са получили финансова помощ от държавата, с изключение на мярката 60/40 за задържане на персонала, която обаче е социална, а не икономическа, която да подпомогне оцеляването им.