Русия реши да се оттегли от Световната туристическа организация (UNWTO) на 27 април 2022 г., преди гласуването на държавите-членки.

Страната обяви решението си пред UNWTO по време на общото събрание на организацията, като решението ще влезе в сила незабавно.

Въпреки това UNWTO поясни чрез публикация в Twitter, че оттеглянето на Москва няма да попречи на процедурата по изключване да продължи. UNWTO, съставена от 159 държави-членки, „недвусмислено“ осъди инвазията на Русия в Украйна в началото на март, заклеймявайки „ясно нарушение на суверенитета и териториалната цялост“ на тази страна.

Ден по-късно, на 28 април, Русия окончателно беше изключена от Световната туристическа организация. Решението беше одобрено с голямо мнозинство от страните членки на организацията. От организацията изпратиха ясно послание, че туризмът е стълб на международния мир и приятелство и че членовете на UNWTO трябва да поддържат тези ценности или да се сблъскат с последствията, без изключение. Тази извънредна сесия на Общото събрание показва, че действията на Руската федерация са незащитими и противоречат на самите принципи на Световната туристическа организация и международното управление.

Според UNWTO това е първият път, когато организацията се събира, за да отстрани един от членовете си. Силно решение, което демонстрира солидарността, проявена от различните международни участници в туризма към украинския народ. Тази подкрепа може да се види и в действията, предприети от професионалисти в сектора по целия свят.