Във връзка с информацията, че през този сезон чадърите и шезлонгите

ще се върнат на старите, по-високи цени в сравнение с последните две години, държавата в лицето на Министерство на туризма трябва да предприеме мерки, за да гарантира спокоен и успешен летен сезон, категорични са от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). 

Ваканционният летен туристически продукт е тясно свързан с плажа. Туристите пристигат у нас основно заради морето, затова и стойността на чадърите и шезлонгите са част от стойността на продукта. И ако държавата не намери начин да регулира тeзи процеси, ние ставаме изключително неконкуретни, включително и на съседните ни дестинации като Турция и Гърция, подчерта председателят на БХРА Георги Щерев.

Затова от БХРА са направили предложение до туристическия министър Христо Проданов на нарочна среща с него, че след като държавните помощи към бизнеса ще бъдат прекратени, въпреки че страната ни е фронтова държава и това води до преки загуби на туристически пазари, е редно да се сложи таван на печалбата на концесионерите от чадъри и шезлонги в размер на 20-30 на сто за сметка на инвеститорите в туризма – хотелиерите. Като по този начин държавата ще подпомогне ваканционния туризъм без това да й струва допълнителни средства. Също така на срещата БХРА изрази мнение, че хотелиерите имат претенции към държавата като собственик на плажовете, а не към концесионерите, тъй като всеки икономически субект има за цел да печели. По думите на министър Проданов с предложението за таван на надценката при преотдаване на ивиците са се съгласили от Асоциацията на концесионерите на плажове.                       

Стойността на чадърите и шезлонгите трябва да се разглежда в два аспекта – в националните курорти и на самостоятелните плажове. Що се отнася до самостоятелните плажове обявената цена по договор е реалната и туристите наемат на нея чадърите и шезлонгите индивидуално, защото там за плажовете се грижат концесионерите и малка част от хотелиерите пренаемат ивица, докато в националните курорти е точно обратното. В националните курорти, каквато и цена да се сложи за крайните посетители – дори и да е 1 лев, тя не отговаря на реалността. Тази цена е привидна. Тъй като ивиците почти на 100 процента се преотдават на хотелиерите на значително по-висока цена, а те от своя страна калкулират стойността на чадърите и шезлонгите в крайния си продукт, за да е атрактивен той, като поемат този изключително висок разход за своя сметка.

И това е една заигравка на концесионера, за да покаже, че уж спазва предписанията и офертата, която е дал за стопанисване на съответния плаж. Докато интересът на държавата и обществото е той да се грижи за плажа срещу минимална стойност. Тези концесии са направени за определени хора и държавата си затваря очите за тези детайли. Непроменящият се концесионен модел показва поредното безхаберие в туризма, заяви зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Няма как и да е по друг начин, след като хората, които загробиха сектора с тези концесии са още на работа в Министерство на туризма, но вече харесани от новата коалиция.

 В резултат на нехайството от страна на държавата наемът на един комплект чадъри и шезлонги за сезона, който се заплаща от хотелиерите към концесионерите на държавните плажове, достига 1500 лева за този сезон. А туристите в националните курорти са основно почиващите в хотелите, тъй като липсват места за паркиране и работи паяк, който допълнително отблъсква клиентите, които хотелиерите са успели да привлекат с неимоверни усилия. Едно паркомясто, за да се ползва от хотелите за техните гости, вече им струва 1000 лева на сезон.

Според БХРА държавата трябва да постави горна граница от 30 на сто върху печалбата на концесионерите, така че да не бъдат ощетени както инвеститорите, които стават неконкурентноспособни на преките ни съперници в туризма заради високата себестойност на продукта, след като в него се калкулира цената на чадъри и шезлонги. Както и в услуга на самите туристи, които ще могат да получат реално по-евтина услуга, без от това да са ощетени концесионерите или хазната.

Още повече, че при преотдаването на ивиците на хотелиерите тяхна отговорност става осигуряването на чадъри и шезлонги, почистване на плажа, намира на персонал, а единственият ангажимент и съответно разход на концесионерите е осигуряването на спасители и медицинско обслужване.

Ако държавата не намери начин да регулира този процес, няма как ваканционният ни туризъм да е конкурентоспособен както на българския, така и на международния пазар, категорични са членовете на БХРА.