В България и в Кипър туристическият бранш тръпне в несигурност преди новия сезон, коментира германската агенция ДПА.

Санкциите, наложени на Русия заради войната ѝ срещу Украйна, навярно почти напълно ще пресушат потока от руски туристи към тези две дестинации, коментира ДПА. 

След като по време на пандемията оборотът в туристическия бранш се срина, сега мнозина предприемачи се боят, че ще фалират. От всичко това може да спечели Турция. Анкара се обявява против санкциите и държи въздушното си пространство отворено за руски самолети. 

В интервю за кипърската телевизия руският посланик в Никозия Станислав Осадчий безцеремонно заяви малко след началото на войната: "Откъде Кипър ще ги вземе руските туристи? Те просто няма да дойдат. Никозия затвори въздушното си пространство за руски самолети и вместо в Кипър, руските туристи ще идат да си харчат парите в Турция“. 

И в България очакват тежък сезон Лош летен сезон се очертава и по българското Черноморие, пише още германската агенция. В черноморските хотели сега са настанени бежанци от войната в Украйна. През лятото в България навярно няма да пристигнат не само руските и украинските летовници, но и онези около 350 000 руснаци, които са собственици на имоти по курортите: в момента между двете страни няма самолетни връзки. Откакто започна войната, няма резервации за българското Черноморие и от Западна Европа. Все повече руснаци и украинци искат да купят имоти в Турция .

По данни на Статистическия институт на Турция през 2021 година в страната са влезли 4,6 милиона руски туристи - повече от всички други националности. Те са следвани от три милиона германци и два милиона украинци. В същото време посредниците по продажбата на недвижими имоти в Анталия съобщават, че значително повече руснаци и украинци се интересуват от закупуване на имоти.. *****Близостта ни с войната в Украйна води до опасения относно летния туристически сезон в България. Темповете на резервации не са тези, каквито биха били, ако всичко беше спокойно. 

  Има очаквания за повече резервации в последната минута и в крайна сметка за сравнително добър сезон, по-успешен от миналогодишния. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Галин Георгиев от Българската асоциация на туристическите агенции и управител на туристическа агенция "Солвекс". Той потвърди, че няма много анулирани резервации след началото на войната в Украйна, но темпът им много се е забавил. По думите му за този летен сезон се разчита на пазарите в Централна Европа. „Основен пазар ни стават Румъния, Полша, Чехия, Словакия”, като обърна внимание, че от тези страни резервациите се бавят, но се очаква да се правят в последния момент.   

Във връзка с хуманитарната програма за настаняване на украински бежанци в български хотели Георгиев напомни, че хотелиерите, които са приели тези хора, разчитат всички разходи да им бъдат платени, както са договорени – по 40 лева на ден. Той отбеляза, че туристическият бранш предлага много възможности за бежанците да се включат в пазара на труда. „Има хора, които вече са назначили десетки бежанци на работа. Става дума конкретно за работа в хотелите, но имаме запитвания и за хора, които искат да работят в туристически агенции”, обясни представителят на Българската асоциация на туристическите агенции.  

По отношение на това как се рекламира България като целогодишна туристическа дестинация експертът посочи, че рекламата никога не е достатъчна и може да се рекламира на много повече пазари.