В сравнение с миналата година се очаква над 1,5 млн. повече чужденци да посетят България,

прогнозира пред БНР Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Според оценките на института около 70 хил. чужденци ще посетят България за предстоящите Великденски празници от общо 500 хил. за месеца. По Великден от 340 хил. пътувания на българи около 60 хил. ще се реализират в чужбина, а останалите - у нас, сочат още прогнозите.

Драганов посочи, че миналата година туризмът е бил спрян от липсата на хоризонт и страната е загубила над 1 млн. туристи (заради ограниченията в пандемията, бел. ред.) По думите му това лято не трябва да се получава така, тъй като има огромен интерес за пътувания към България.

Драганов подчерта този интерес към страната ни за предстоящия сезон в контекста на ограниченията за полети заради войната в Украйна и посочи, че има полети от необичайни за нас като туристическа дестинация места, например Хърватия, Швейцария или Испания.

По темата с бежанците, настанени в хотели у нас, Румен Драганов заяви, че "украинците няма да попречат на сезона, тъй като имаме свръхпредлагане". "Имаме свободен капацитет", увери той.

Румен Драганов не очаква драстичен скок в цените на хотелите у нас. Той съветва за предстоящия сезон да заделим по десет лева отгоре на всеки 100 лева.