Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) счита, че трябва да има нова програма за бежанците, при която за една реализирана нощувката да се плаща сума над 50 лева

, така че новата програма както да подпомага бежанците, така и да бъде в помощ както на хотелиерите, за да запазят персонала си. Мнението си БХРА е изразила вчера по време на среща със служебния министър на туризма Илин Димитров.  За искането се разбира от позицията на БХРА, информацията е спестена в прессъобщението от Министерство на туризма, което също уведомява за проведения разговор. От Министерство на туризма съобщават, че хотелиерите са били информирани за начина на плащане, а министър Димитров е призовал бранша към спокойствие и че всички безспорни средства ще бъдат обработени и администрирани до края на месеца. В момента за настаняване на бежанци на хотелиерите се заплаща по 10 лв. на нощувка без изхранване и по 15 лв. с осигуряване на храна. Периодите по плащанията обхващат месеците от март до септември, включително. Във връзка с въпросите дали програмата за бежанците от Украйна ще бъде удължена, министърът на туризма е подчертал, че решението може да бъде взето от Министерския съвет въз основа на предложението на междуведомствената работна група, която заседава и обсъжда различните варианти.

Припомняме, че към октомври месец в България украинските бежанци са 55 000. Започнаха да се появяват информации обаче за "организирано" извозване на бежанци от Украйна точно в края на туристическия сезон и преди началото на зимния такъв. Едновременно с това Европейската комисия удължи мерките, даващи права на украинските бежанци в рамките на Европейския съюз (ЕС) до март 2024 г. Директивата за временна закрила като правен инструмент беше активиран след руската инвазия и позволява на хората, бягащи от Украйна, да живеят и работят в рамките на ЕС. Според хотелиерите администрирането на мерките в помощ на бежанците е несвойствена задача, с която се е нагърбило Министерство на туризма, което пък от своя страна е довело до неглижиране на други проблеми в сектора.

Останалите проблеми, обсъдени според БХРА на срещата:

1. Предложените от министър Димитров мерки за предстоящия зимен сезон - възможността да се въведе таван на цените на тока и газа за хотелиери и ресторанти, запазване на 9% ДДС за целия туристически сектор, включително за заведения и допълнителни услуги като продажба на ски уроци например, въвеждане на безакцизна нафта, която да може да се ползва единствено за отопление, заплащане на помощ в размер от 35 евро на пристигнал турист независимо с какъв транспорт, както и поставянето на акцент върху дигитализацията на националната туристическа реклама и пълната прозрачност на процедурите за избор на изпълнители, които да представят имиджа ни пред света. Мерките се подкрепят от хотелиерите. "Важно е да имаме работещ парламент, за да се приеме законът за държавния бюджет и необходимите законодателни промени в подкрепа на бизнеса", е подчертал служебният министър.

2. Постигнато е съгласие, че при медийни участия представители на държавните институции и на бизнеса трябва да се опитват да избягват негативните теми, доколкото това е възможно, съобщават още от БХРА. За съжаление обаче негативното говорене понякога е породено от действията или бездействията на изпълнителната власт. Въпреки това от БХРА са удовлетворени, че срещат разбиране у настоящото ръководство на министерство - нещо, което не са получили от министъра на икономиката в предходното правителство. "За съжаление у нас практиката показва, че за да се решат проблемите с конкретни институциите, за тях трябва да се шуми, в противен случай нищо не се случва." Затова от БХРА предлагат да се провеждат регулярни срещи с представителите на властта, на която да се обсъждат проблемите и се надяват Министерство на туризма да е посредник между бизнеса и всички останали институции. Важно е какви послания излъчваме като бранш и дестинация - около този призив на министър Илин Димитров се обединиха и представителите на влиятелната организация на българските хотелиери и ресторантьори.

3. Обсъдена е била и темата за привличане на български туристи в предстоящия сезон, а от Министерството са уверили, че въвеждат изцяло нов начин, по който ще се рекламира България. Министър Димитров е призовал хотелиерите да се възползват от мерките по ПВУ, за да обновят и направят по-сигурни и видими в дигиталното пространство продукта, който предлагат.