Наближава зимният туристически сезон, какви са очакванията на бранша, какви са възможностите за практикуване на зимни спортове у нас в различните области

, има ли промени в условията за ползване на ски съоръженията и за настаняване, провериха репортери и кореспонденти на БТА в страната. 

Туристическият бранш очаква този зимен сезон да се доближи до нивата от една от най-добрите години за туризма в България – 2019 г. Това каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от БТА. Той напомни, че през зимния сезон в годините 2018/2019 г. около 1,6 млн. са били чуждестранните посетители в периода от средата на декември до средата на април. Експертът уточни, че това не са само туристи, избрали да почиват в зимните ни курорти, а и такива, които са предпочели страната ни заради балнео, спа, културен, винен и медицински туризъм или са имали бизнес пътувания до България. Това означава, че средно около 450 хил. - 550 хил. чужденци са пристигали месечно в страната през тези три месеца, отбеляза Драганов.

За този зимен сезон се очаква България до голяма степен да се приближи до нивата от 2019 г., което означа да достигнем и надминем бройката 400 хил., или общо над 1,2 млн. посещения за периода декември - 22 март. Най-много гости тази зима в България се очакват от съседните ни страни – Румъния, Гърция, Турция, Република Северна Македония, Сърбия. От Великобритания се очаква посещенията да са над 23 хил. Традиционен е интересът към зимната почивка в България и от страните от Централна Европа, скандинавските държави, Турция и Израел, коментира експертът. По думите му записванията за предстоящия сезон вървят много добре, когато става въпрос за пазар Великобритания и за други пазари, свързани с чартърни полети, което означава възстановяване на тези програми, спрени през 2021 г. 

По-високите цени няма да ограничат пътуванията 

Тази зима цените за почивка с практикуване на ски спортове в България ще са на равнищата на тези в Андора, прогнозира Румен Драганов. Според него по цени страната ни е конкурентна на дестинациите, предлагани в Европа – Австрия, Италия, Швейцария, Франция. Той изтъкна, че България е предпочитана и заради ски училищата със съответните услуги за всички възрасти туристи. Както лятото, така и тази зима, инфлацията и цените на горивата няма да спрат пътуванията на българите, смята специалистът. Основания за тази прогноза му дават очакванията цените на почивките тази зима да се задържат и заради компенсациите за бизнеса, а ръстът на заплатите и пенсиите да даде възможност на част от българите да отделят средства и за зимен отдих. Очакваме интензивен поток от страна на българските пътувания с цел туризъм, като около Коледа и Нова година те ще са близо 530 хил., от които около 60 хил. ще са в чужбина. Всеки уикенд се очаква да има по 110 хил. пътувания на българите в страната тази зима към ски курортите и към балнео и спа дестинациите на България, допълни експертът. *****Туристическият бранш очаква този зимен сезон да се доближи до нивата на една от най-добрите години за туризма в България – 2019 г.

Ръст на британски, ирландски, български, турски и гръцки туристи се очертава за зимния сезон в Пампорово, на фона на цялата несигурност на пазара, заяви пред БТА Татяна Маринова, маркетинг директор на „Пампорово“ АД. До 20 ноември онлайн се продават лифт карти и резервации за ски сезона на цените от миналата зима. Въведената от тази година нова лифт карта Select дотогава е на досегашните цени – 45 лева дневно за деца (от 7 до 11 години), 59 лева за младежи (от 12 до  17 години) и лица над 65 години, и 75 лева за възрастни (от 18 до 64 години). Новото при нея е, че може да се купи за половин ден, еднодневна до седем последователни дни за сезона, без фиксирани дати. На преференциални цени до 20 ноември са и сезонните лифт карти – само за делнични дни или сезонна без ограничения. На миналогодишните цени са ранните записвания и за хотелите на „Пампорово“ АД, които също важат до 20 ноември. Дотогава са в сила отстъпки за настаняване, достигащи до 40%. Особено активни са резервациите за коледно-новогодишните празници. По отношение на записванията за целия сезон се наблюдава по-скоро плахост при заявките и резервациите, допълни Татяна Маринова. По нейни прогнози туристите вероятно ще заложат на резервации в последния момент. Хотелите на „Пампорово“ АД ще отворят врати около 2-3 декември за планирани и вече резервирани корпоративни мероприятия. Възможностите за конферентен туризъм, основно в конгресния център в хотел „Перелик“, удължават крилата активния туристически сезон в планинския курорт. Началото на ски сезона ще зависи от метеорологичните условия: ако температурите паднат достатъчно е възможно ски зоната да заработи още в началото на декември. Около 80 на сто от пистите в Пампорово са осигурени с оръдия за изкуствен сняг.

Промяна в цените през този зимен сезон в Банско за момента не се предвижда, но това ще стане ясно в началото на декември, тъй като ситуацията е динамична. Зависим изцяло от цените на горивата и енергоносителите, заяви Иван Обрейков, маркетинг директор на концесионера на ски зоната „ЮЛЕН“ АД. Банско запазва миналогодишните цени на сезонните карти за лифтовете, закупени в периода до 10 декември. Сезонната карта за възрастни е 1500 лева, за студенти/ученици от 13 до 19 години и пенсионери до 75 години/ цената е 1400 лева, за деца от 7 до 12 години е 700, а за деца до седем години и пенсионери от 76 години нагоре е 100 лева. След 10 декември е възможна актуализация на цените на сезонните карти, в зависимост от икономическата обстановка в страната и региона, посочват от ски зоната и допълват, че от години ски курортът не е променял стойността на сезонните карти, въпреки растящите цени на енергоизточниците. Лифтовете са в готовност, през лятото е направена профилактика. Обявената дата за официално откриване на сезона е 17 декември. При наличие на сняг, курортът ще отвори и преди тази дата, а цените ще са като за нисък сезон. Предишният сезон от ски курорта отчитат като силен, надеждите са, че и през тази зима ще има много скиори по пистите под връх Тодорка.

*****Промяна в цените за момента в поддържания от община Разлог ски център „Кулиното“ не се предвижда, каза зам.-кметът на община Разлог Иван Гюров. През изминалата година дневната карта за възрастни е струвала 12 лева, а за деца – 8 лева. Направена е профилактика на съоръженията, посочи Гюров. Поради проблем със снегоутъпкващите машини Общинският съвет е гласувал отпускане на 80 хиляди лева за закупуване на машина от по-висок клас, която ще подготвя по-добре пистите за каране на ски. През изминалия зимен сезон двете писти – голямата с дължина около 900 метра и детската, която е около 300 метра, са посетени от около 6000 души. Основно това са жители на общината, както и туристи, отседнали в района на Разлог. През последните две години са провеждани и ски училища на територията на „Кулиното“. Ски пистите на територията на курорта Семково край Белица ще работят при наличие на сняг, пистите са с обща дължина над четири километра, но няма машини за сняг, каза Кирчо Кирчев, който отговаря за базата на Техническия университет в курорта. Съоръженията са в изправност, направена е профилактика. Има увеличение на резервациите на туристите за предстоящия зимен сезон в един от най-големите хотели в Боровец – хотел „Рила“, каза Михаил Сяров, директор "Продажби и маркетинг" в хотела и на дружеството Bt Collection Development Services. По думите му миналият зимен сезон е бил по-добър от този през 2019 г. „За момента сме доволни от записванията, които имаме“, добави той. Хотел „Рила“ е позициониран през зимния сезон най-вече на английския пазар, откъдето са и повечето туристи. По време на пандемията българите са били най-многобройни, следвани от туристите от страни, които имат възможност да стигнат с кола до Боровец – от Румъния, Сърбия, Република Северна Македония, Косово, Гърция. Има увеличение в цените на нощувките през този сезон, което според Сяров е предизвикано от инфлацията. „Ако трябваше реално да вдигнем цените, би следвало да го направим с 30%“, посочи Сяров. Според него сега има увеличение на цените между 10-15%, стига и до 20 на сто. Цените на картите за лифтовите съоръжения за новия сезон ще станат известни към декември.Според Сяров, ако продължат енергийните помощи от държавата и през следващата година, увеличението би следвало да е минимално.