Ноемврийските резервации на посетители от Европа, чиито сметки за енергия се увеличиха повече от десетократно, вече са нараснали с 50%, казаха представители на туристическия сектор.

Ферхан Адемхан, член на борда на Асоциацията на анадолските туристически оператори в Турция, каза, че обикновено техните съоръжения във ваканционните региони са затворени на 50% от септември, 80% към октомври и напълно през ноември.

„Но тази година нашите съоръжения ще работят на пълен капацитет“, каза той пред турския всекидневник Sabah. Адемхан допълни, че ако политическата конюнктура за зимните месеци и събитията в света се запазят така, те очакват затворените през зимата хотели и апартаменти да достигнат висока степен на заетост.

Според него, в момента украинските и руските туристи са мнозинство в страната и те удължават ваканциите си и наемат апартаменти вместо хотелски стаи. През зимата той очаква посетители и от Европа поради недостига на природен газ.

Изправена пред предстоящата криза, Европа е подготвила всички възможни алтернативни газови доставки: доставки на втечнен природен газ, които идват с кораби от Съединените щати, и повече тръбопроводен газ от Норвегия и Азербайджан. LNG обаче е много по-скъп от тръбопроводния газ. Европейският съюз одобри план за намаляване на употребата на газ с 15% до следващия март, приблизително количеството, което според експертите ще трябва да компенсира загубата на руски газ. И все пак тези мерки за опазване засега са доброволни в страните-членки.

Националните правителства одобриха набор от мерки: спасителни програми за комунални услуги, принудени да плащат прекомерни цени за руския газ, парични средства за тежко засегнатите домакинства и данъчни облекчения.

Турция също беше засегната от енергийната криза, но за разлика от Европа, не се очаква да се сблъска с прекъсвания тази зима, стига доставчиците на газ да спазват обещанията си, каза турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.