Политическото напрежение между Берлин и Анкара кара много германски туристи да останат далеч от Турция. Страната сега се опитва да привлече посетители от Близкия изток.


Само до преди две години районът привличаше безброй туристи от Европа, но ескалиращата политическа конфронтация между Турция и ЕС вече удря и турския туризъм.
Неджметин Чан Гюлчевен, собственик на кафе бар в сърцето на Анталия, седи на една от многото празни маси в заведението си. Както казва той, отмина времето, откакто за последен път е видял големи групи от европейски туристи в своя квартал. "Преди няколко години всяка вечер 15 маси бяха заети от европейци, най-вече германци", казва турският предприемач пред Дойче веле и БТА, допълвайки, че "миналия петък едва три маси са били пълни с европейци. Това е лошо, като се има предвид, че сме в разгара на туристическия сезон". Според Гюлчевен причината за този спад на туристическия поток е в изключително лошите условия, възникнали след миналогодишния опит за преврат и серията от терористични нападения в страната. Както той казва, засилените мерки за сигурност и полицейските проверки будят нервност сред туристите.
Друг допълнителен сериозен удар върху турския туризъм представлява и неотдавнашаната директива на правителството в Берлин за пътуванията на германците. Последиците от предупрежденията на Берлин към германските граждани да не пътуват до Турция, може да се окажат катастрофални за тази страна, тъй като германските туристи са най-многобройни. Миналата година 15 на сто от всички туристи, пътували до Турция, са били от Германия.Но от 2014 г. броят на европейските туристи в страната намалява.
Като се има предвид, че туристическият сектор осигурява 13 на сто от БВП на Турция, много хотелиери в Анталия вече са започнали да рекламират своя туристически пакет в Близкия изток, но и на Балканите, за да ограничат загубите си. Това лято Турция е посещавана и от много туристи от Иран, Ирак и Балканите. Въпреки спада на резервациите от Германия обаче, много хотелски служители казват, че разполагат с твърда клиентела от Германия и допълват, че приемат поръчки от германски посетители, които правят резервации въпреки предупрежденията.
Но докато големите хотелски комплекси могат да се преборят с непрестанните колебания на броя на туристите, по-малките хотелчета в стария град на Анталия се затрудняват да се справят със ситуацията.