В магазините няма да се продава алкохол след 22 ч. След като наскоро забрани храните и напитките близо до известните фонтани, сега Рим налага забрана и за алкохола. Засега - само вечерта.


Кметът на италианската столица Вирджиния Раги издаде заповед за забрана на продажбата и консумацията на алкохол на обществени места, която е в сила незабавно и в срок до 31 октомври. Заповедта обхваща 14 от 15-те райони на града, пише "Индипендънт".
Заповедта, публикувана на общинския уебсайт, забранява консумацията на алкохол на открито и в обществения транспорт от полунощ до 7.00 часа. Забраната за пиене от стъклени бутилки важи дори от по-рано, от 22.00 ч.
Продажбата на алкохол се забранява от 22.00 ч. в магазини и от вендинг машини, а ресторантите и баровете трябва да спрат да сервират на закрито след 2.00 часа през нощта. Целта на крайната мярка е да се ограничи антисоциалното поведение, обясняват от общината. Нарушителите ще бъдат глобявани със 150 евро за консумация по време на забранените часове и 280 евро за продажба.
В баровете, които са посещавани често от туристи, ще бъдат разлепени съобщения за въведената забрана на английски, френски, немски и испански език. Единственият район на Рим, в който забраната не важи, е Отавия, където се оказва, че живее и кметицата Раги. Затова протестиращи срещу забраната са се събрали пред дома й и да вдигнат наздравица на открито, пише местното издание "Ил Джорнале".