Mинистърът на туризма на Република България Стела Балтова и министърът на културното наследство, туризма и занаятите на Ислямската Република Иран

Али Асгар Мунесан подписаха Изпълнителна програма за сътрудничество в областта на туризма за периода 2021-2024 г. Церемонията се проведе онлайн, като преди това двамата министри положиха по дипломатически път своите парафи върху изпълнителния документ.

„През последните години нашето партньорство в областта на туризма допринесе значително за сътрудничеството между България и Иран“, заяви министър Балтова и изрази надежди, че подписването на тази програма ще послужи като платформа за обсъждане на възможностите, които могат да се проучат, ползите, които могат да се споделят, както и препятствията, които трябва да се преодолеят, за да се засили  туристообменът между двете страни.

Министър Балтова посочи, че страната ни има потенциал да бъде целогодишна дестинация с известните си зимни и морски курорти, прекрасните си пясъчни плажове, минерални извори, СПА съоръжения и голф игрища. „Туристите могат да практикуват разнообразни форми на туризъм – културен, СПА, здравен, голф, винен и хранителен туризъм, екотуризъм и други възможности. България се гордее с красивата си природа и невероятно биологично разнообразие. Привличаме хора от цял свят чрез гостоприемство и предлагаме висококачествено обслужване“, подчерта българският министър.

По думите ѝ чрез подписването на тази програма България и Иран ще имат възможността да набележат нови възможности за взаимно сътрудничество, което да подпомогне туристопотока между двете държави.

От своя страна министър Али Асгар Мунесан посочи, че подписването на документа ще допринесе за задълбочаване на партньорството в сектора. Той обясни, че Иран има древна култура и история и множество артефакти, като музеите в страната са над 7000. По думите му Иран привлича много посетители със селски и културно-исторически туризъм, а медицинските услуги са причина за посещение на гости от съседните страни. Много от проблемите, които съществуват по света, са заради липсата на близост, допълни още той. Според министър Мунесан “кризата с COVID-19 ни отдалечи едни от други, но вярва, че скоро ще преодолеем разстоянията и пандемията.”