Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство

в България наградиха най-добрите млади хотелиери, бармани и аниматори. Победителите в проведените три конкурса, организирани в партньорство от двете организации, получиха статуетки за добрата си подготовка и амбиции в областта, която са избрали за свое професионално поприще. Състезанията се организират от Министерството на образованието и науката, в партньорство с АУРХ в България и БХРА, за да се отдели допълнително внимание на някои професии, изключително важни за туристическия бранш, като хотелиерството и анимацията. Конкурсите през тази година се проведоха в хотел „Интернационал“ Златни пясъци. Хотелът не е избран случайно. Целта е по време на състезанията учениците в професионалните гимназии по туризъм да се запознаят с реалната работна обстановка във висококатегорийни български хотели, а не да получават знания и да мерят сили в обучителни центрове.

Първо място в конкурса „Най-добър млад хотелиер“ зае Анна Христова Христова от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна. Втора позиция бе присъдена на Преслава Петрова Петрова от ПГТ „Иван П. Павлов“ – Русе, а трета – на Тереза Венциславова Чакалова от ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“- Петрич. Специалната награда на БХРА в националното състезание грабна Димитър Ангелов Георгиев от ПГТ „Пейо Яворов“ – Добрич. 

Победител в националния конкурс „Най-добър млад барман“ стана Александър Красимиров Попев от Софийска професионална гимназия по туризъм. Негови подгласници станаха Виктория Александровна Михайловна от ПГТ „Иван Вазов“ – Слънчев бряг (второ място) и Борислав Радославов Чобанов от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна (трето място). Специалната награда на БХРА спечели Катерина Димова Стоянова от ПГХТ „ Академик Неделчо Неделчев“ – Сливен. Призът за „Най-добър млад аниматор“ грабнаха възпитаниците на ПГТ „Иван П.Павлов“ – Русе. На второ място останаха учениците от ПГИТ „Алеко Константинов“- Велинград, а на трето – тези от Софийската професионална гимназия по туризъм. Наградата на БХРА отиде при младите аниматори от ПГТ „ Д-р Васил Берон“ – Велико Търново. 

*****За пореден път студентите от Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт впечатлиха професионалното жури на Национална кулинарна купа на България. Възпитаниците на варненската школа грабнаха първи места в категориите „Най-добър кулинарен отбор“ и  „Телешко“ за купата на „Перфекто„. Tазгодишнотоиздание на състезанието се проведе в Интер Експо Център в София и в него се включиха над 100 кулинари от кулинарни академии и професионални готвачи.

Първо място в категория „Най-добър кулинарен отбор“ категорично заслужиха студентите в специалност „Гастрономия и кулинарни изкуства“ от Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт – Красимир Баналиев, Иван Сарамандов и Ивайло Гасеров с треньор шеф Калоян Колев. Те впечатлиха журито в първи кръг с интерпретация на агнешка чорба за предястие. Основното ястие, което представиха бе пълнен пъдпъдък су-вид с гъши дроб и шамфъстък, гарниран с тартот цвекло и черен чесън, еспума от цвекло, руло от морков, пълнен с пюре от грах и фенел, глазиран бейби морков с черен пролетен трюфел и сос Жу с 20-годишно бренди от резиденция Евксиноград. А за десерт – класическо суфле с кули от ягода, зелен пипер и лайм, сладолед от „Шартрьоз“ и мариновани ягоди със сок от бъз.

Във втори кръг отборът на Висше училище по мениджмънт отново доказа, че е най-добър и се справи с предизвикателството „Черна кутия“ със задължителни продукти за предястие – стриди и краставица, за основно – свинско контрафиле и пащърнак, за десерт – бял шоколад, ягоди и фюлетин. Варненци отвяха конкуренцията с над 500 точки преднина пред класиралите се на второ място. 

В категория „Телешко“ купата на „Перфекто“ отнесе Андония Филумена Цървенкова от I курс в специалност „Гастрономия и кулинарни изкуства“ с треньор шеф Хю Бутен.
Тя впечатли журито със запечено телешко бон филе, придружено от скариди су-вид,  сос от редуциран патешки бульон и смръчкула, еспума от картофи, сотиранигъби смръчкула в  компанията на бланширани аспержи в бульон от скариди, пяна от скариди, пудри от спанак и гъби.

Национална кулинарна купа на България е най-голямото кулинарно състезание в България, на което могат да премерят сили най-добрите и смели готвачи, които се състезават в различни категории, както за професионалисти, така и за млади кулинари. Традиционно кулинарите на Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт обират овациите и купите на журито всяка година.