Ръст от порядъка на 20 до 30 процента през този летен сезон спрямо миналогодишния е постижим,

ако твърде динамичната обстановка не се промени драстично.

Този коментар в интервю за БТА направи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя  аргументира умерения си оптимизъм за този сезон с информация от летищата във Варна и Бургас и от партньори за записванията за почивки в страната.

„На летище Бургас има планирани близо 7 хил. пристигащи полета, а на летището във Варна–- близо 3500 полета за периода от май до октомври“, съобщи заместник-министърът. В подкрепа на умерените позитивни очаквания Ирена Георгиева посочи и окончателните данни за януари и февруари тази година, при които се отчита почти 106% ръст на туристическите посещения в България спрямо миналата година. „Нивата от върховата 2019 г. не са постигнати, но в световен мащаб и в България се наблюдава ръст на тези посещения“, отбеляза тя.

Заместник-министърът потвърди, че от руския и украинския пазар не можем да очакваме туристи това лято и напомни, че те формираха над 10% от входящия туристопоток през летния сезон в България. Според Георгиева страната ни ще загуби между 300 хил. и 400 хил. туристически посещения от тези страни, като в някаква степен към тях могат да се причислят и загуби от посещенията от Беларус.  Компенсирането на тази липса се очаква от Румъния, Полша, Германия, Словакия и Израел, където се наблюдава нарастващ интерес към България като лятна туристическа дестинация.

„Продължаваме да разчитаме на вътрешния пазар", заяви Ирена Георгиева и изрази очакване положителната тенденция от последните две години на интерес на българите да почиват в нашата страна да се запази и това лято и те да не предпочитат посещения в Гърция. По думите ѝ са възможни различни варианти на съотношението на интереса на държавата, концесионерите и потребителите, но смята, че това ще се търси в договорния процес, който не е кратък, но „винаги се търси оптималният баланс“.

През май предстои среща с концесионерите и наемателите на плажове, на която ще се обсъдят различни постъпили предложения за облекчаване на бизнеса и подобряване на качеството на плажните услуги за потребителите.

Георгиева информира, че първото плащане – на 19 април, по мярката "40 лева" за хотелиерите в подкрепа на украинските бежанци вече е направено, като са изплатени над 10,509 млн. лева с ДДС от 9%. Изплатени са сумите на 313 заявители за 506 обекта по смисъла на Закона за туризма. От тези заявители 85 кандидата са получили помощ в заявения размер, но 228 са получили помощ в по-малък размер от заявения, като причините за това са няколко. „Една от тях е, че в заявленията са били посочени нощувки за целия период на програмата – до 31 май, а на първото плащане се осребряват нощувките, извършени от 24 февруари до 31 март“, обясни заместник-министърът и уточни, че става дума за техническа грешка или объркване от страна на заявителите.

След 31 май, когато е краят на програмата в подкрепа на украинските бежанци, се обсъждат възможности част от бежанците да бъдат настанени и в държавните и общинските бази, като към момента около 670 са обследвани и там могат да се настанят над 20 хил. души.

Георгиева обясни, че се работи за успешно интегриране в обществото на украинските бежанци с помощта на българските институции, като се създават условия за работа. Тя цитира данни от анкета на Агенцията по заетостта от 21 април сред близо 10 хил. украински граждани, голяма част от които са изразили желание да започнат работа.

Тези дни Световният съвет за туризъм и пътувания (WTTC) прогнозира в свой доклад, че секторът на пътуванията и туризма ще се върне към предпандемичното си равнище до 2023 г. и ще продължи да се разраства с постоянен темп, който ще надвиши покачването на световния БВП. Очаква се секторът да нараства със среден годишен темп от 5,8% от 2022 до 2023 г. спрямо повишение на световния БВП от 2,7%, както и да създаде 126 млн. нови работни места.

Последните годишни изследвания на WTTC показват, че секторът на пътуванията и туризма е претърпял загуба от близо 4,5 трлн. долара, за да достигне 4,7 трлн. долара през 2020 г., като приносът към БВП е спаднал с 49,1% в сравнение с 2019 г. спрямо спад от 3,7% на БВП на световната икономика през 2020 г.

През 2019 г. секторът на пътуванията и туризма е допринесъл с 10,4% в световния БВП – дял, който намалява до 5,5% през 2020 г. поради продължаващите ограничения на мобилността. През 2020 г. са били загубени 62 млн. работни места, което е спад от 18,5%, като оставя само 272 млн. заети в целия сектор в световен мащаб, в сравнение с 334 млн. през 2019 г.

От WTTC обаче предупреждават, че заплахата от загуба на работни места продължава, тъй като много от тях в момента се поддържат от правителствени схеми за задържане и намалени часове, които без пълно възстановяване на сектора на пътуванията и туризма биха могли да бъдат загубени.