Градкият туризъм ще стимулира възстановяването на сектора в света

, според Световния съвет за пътувания и туризъм /WTTC/Големите градове бяха популярни дестинации за пътуване преди пандемията, като на тях се падаха почти половината от всички международни посещения. Но Covid-19 имаше опустошително въздействие върху туристическите пътувания и по-специално върху туризма в големите градове по света, тъй като страните затвориха границите си. Хиляди хотели, ресторанти и атракции в градове по света бяха принудени да затворят, а много хора загубиха работата си. Туристите смениха големите метрополиси с по-малко населени дестинации като крайбрежни и селски местности, след повторното отваряне на границите, което изправи градските икономики на пред трудни три години.

Нов анализ на 82 града по света, представен на глобалната среща на върха на WTTC в Рияд, показва как туристите и пътуващите по работа се връщат в градовете.Прогнозите са, че десет от анализираните в проучването градове ще надвишат нивата отпреди пандемията по отношение на приноса на туризма към брутния им вътрешен продукт през тази година.

Градът-домакин на Световното първенство Доха в Катар се очаква да отчете най-голямото увеличение от 2019 г. до 2022 г. по отношение на разходите на международни пътници, както и в прекия принос към БВП на града, с очаквано увеличение от 21%. Варшава също трябва да отчете 14% увеличение тази година спрямо 2019 г. в приноса на пътуванията и туризма към БВП на града, а за Орландо се очаква да отчете 10% увеличение. Секторът ще генерира директно до 8% от всички работни места в анализираните 82 града до 2023 г., което е увеличение спрямо 6,6% през 2019 г.

Президентът и главен изпълнителен директор на WTTC Джулия Симпсън каза: „Нашият доклад ясно показва, че за милиони туристи по света големите градове остават емблематични глобални дестинации. „Все още има силен апетит за изживяване на историята, културата и енергията, които градовете предлагат на пътниците. „Преди пандемията градовете бяха центрове за международен туризъм, служейки като самостоятелни дестинации и като транзитни точки към други туристически дестинации в границите на съответната страна.

Пътуванията и туризмът ще изпреварят световния икономически растеж през следващите 10 години, но трябва да намалят емисиите на парникови газове, предупреди Световният съвет за пътувания и туризъм (WTTC). Президентът и главен изпълнителен директор на WTTC Джулия Симпсън каза: „Пътуванията и туризмът се възстановяват въпреки глобалното затваряне през 2020 г. Нивата на резервации са високи.

Търсенето изпреварва предлагането.” Обръщайки се към участниците в световната среща на върха на WTTC в Рияд, Саудитска Арабия, Симпсън прогнозира: „Нашият сектор отново ще изпревари глобалния икономически растеж, увеличавайки се с 5,25% годишно, когато глобалният растеж се прогнозира от 2,7%. Нашата индустрия ще създаде 126 милиона работни места през следващите 10 години.“ Но тя предупреди: „Изправени сме пред глобална криза – екстремните температури правят градовете необитаеми, покачващите се нива на моретата и океаните опустошават крайбрежните райони.

Трябва агресивно да намалим емисиите, но не можем да го направим сами. „Имаме нужда от правителствата да ни помогнат с алтернативни източници на енергия. От решаващо значение е да имаме широко разпространено на устойчиво авиационно гориво (SAF). Имаме нужда от ангажименти на производителите на горива.Имаме нужда от правителства, които да направят това реалност. Механизмите вече съществуват със стимули за електрически превозни средства. WTTC разкри първото подробно изчисление на климатичния отпечатък на пътуването и туризма на срещата, като изчисли, че секторът е отговорен за 8,1% от глобалните емисии през 2019 г.

Констатацията е в предстоящ доклад за екологични и социални изследвания на WTTC, изготвен със саудитския център за устойчив глобален туризъм и икономика на туризма. Симпсън каза на срещата: „За първи път можем да разкрием климатичния отпечатък на пътуването и туризма.

Досега нашият сектор се бореше да определи количествено и да проследи въздействието си като цяло. Сега знаем с какво работим и можем да го проследим.“