От следващата година влизането в Европейския съюз за граждани на държави извън съюза е на път да стане по-сложно.

Новата система за влизане и излизане (EES) трябва да влезе в сила от май 2023 г. Това е част от Европейската система за информация и разрешаване на пътувания (ETIAS), която ще бъде внедрена по-късно следващата година. Тя ще изисква посетителите извън ЕС да кандидатстват и да платят за премахване на визите, преди да влязат в страна от Шенгенската зона. 

Какво представляват EES и ETIAS? Новият EES на ЕС ще регистрира допълнителна информация за пътуващите извън ЕС в блока. Освен паспортните данни, автоматизираните бариери на границите ще вземат и съхраняват биометрични данни, включително пръстови отпечатъци и изображения на лица. Паспортните печати ще бъдат премахнати. Вместо това системата автоматично ще регистрира, когато някой влиза или напуска държава от ЕС. Гражданите на държави извън ЕС, включително тези на Обединеното кралство след Брекзит, могат да останат само 90 дни в ЕС, преди да им е необходима виза. EES не се прилага за граждани на ЕС или за хора, пътуващи между държави от Шенгенската зона. 

Как се кандидатства за ETIAS?По-широкият ETIAS ще влезе в сила през ноември 2023 г. Това ще изисква гражданите на държави извън ЕС да плащат 7 евро на човек, за да посетят повечето европейски страни. Визата позволява на граждани на държави извън ЕС да останат в ЕС и Шенгенската зона за 90 дни. След като визата бъде одобрена, не е необходимо да се кандидатства отново в продължение на три години. Визата няма да се изисква за Република Ирландия, тъй като тя е в общата зона за пътуване. Това е зона с отворени граници, включваща Обединеното кралство, Ирландия, остров Ман и Нормандските острови. Граждани извън ЕС, които имат официално пребиваване в държава от ЕС, могат да бъдат освободени от EES и ETIAS. Трябва да имат биометрична лична карта, като например carte de sеjour във Франция или carta di soggiorno в Италия. Това означава, че те също са освободени от 90-дневното ограничение. Въпреки това не е публикувана информация за това как автоматизираните бариери на границите биха идентифицирали пътника като жител на ЕС, когато използва паспорт извън ЕС. 

Как ще изглеждат EES бариерите? Страните от ЕС се подготвят да инсталират автоматизирани бариери за извършване на проверките на EES. Франция ще инсталира павилиони за самообслужване на летищата, където пътниците могат да регистрират предварително своите биометрични данни и лични данни. След това те ще се представят на граничен служител за проверка. Германия и Австрия потвърдиха, че подобна система ще бъде инсталирана на летищата. За посетители, пристигащи с кола на сухопътните и морските граници на Франция, ще бъдат налични таблетни устройства за регистриране на техните данни. Италия заяви, че ще увеличи броя на автоматизираните портали на всички свои основни летища, както и ще добави около 600 павилиона за самообслужване. Норвегия, от друга страна, ще изпробва „автоматизирани решения за камери“, управлявани от граничната охрана. 

Ще предизвика ли EES забавяне на границата?  Тъй като ЕС се готви да въведе системата за дигитална бариера, има опасения, че тя ще предизвика сътресения по границите. Няколко страни заявиха, че смятат, че няма достатъчно време за тестване на по-строгите проверки, преди да влязат в сила. Документ, публикуван от Съвета на ЕС, споделя коментари от различни държави от ЕС относно новата система. Австрия и Германия бяха особено загрижени, че времето за чакане на границата може да се увеличи. „Допълнителните задачи, произтичащи от регламента за EES, ще доведат до рязко увеличаване на времето за обработка“, казаха австрийските власти.„В момента очакваме времето за обработка да се удвои в сравнение с настоящата ситуация.“ Повдигнати са и въпроси дали физическата инфраструктура на бариерите ще бъде поставена навреме. Германските власти признаха, че „стабилна работеща EES система изглежда малко вероятна през май 2023 г.“ Австрийските власти заявиха, че работят за създаване на повече пространство за автоматизирани павилиони, но няма да завършат, преди системата да заработи. 

Как да се избегнат измами с ETIAS? Властите на Европейския съюз вече издадоха предупреждение към гражданите на държави извън ЕС че могат да се окажат жертва на измама от уебсайтове, предлагащи фалшиви визи за ETIAS.Тези уебсайтове биха измамили потребителите чрез фалшиво таксуване на допълнителна административна такса. Представители на ЕС подчертават, че пътниците трябва да използват само официалния сайт на ETIAS, който ще използва домейна „europa.eu“.