Дни след официалния старт на зимния туристически сезон, в Банско се проведе работна среща, организирана от Министерство на туризма и Община Банско.

Както обяви при откриване на дискусията зам.-министър Ирена Георгиева, целта е да се обсъдят проблемите и да се запознаят представителите на туристическия бизнес с изискванията и промените в нормативната база, за да се осигури един безпроблемен и успешен сезон.

Освен ръководители на обекти в туристическия бранш в община Банско, в работната среща взеха участие представители на органи, осъществяващи контрол на реда и сигурността, на храните, на приходите и др. В екипа на зам.-министър Георгиева беше д-р Мария Петрова – началник на кабинета на министър Илин Димитров и специалисти от Министерство на туризма. Домакини на срещата бяха кметът Иван Кадев, председателят на ОбС Костадин Загорчин и зам.-кмет Сашка Въчкова. Зам.-министър Георгиева съобщи, че въз основа на данни от Единната система за туристическа информация, от туроператори и от авиокомпании, се очаква прогнозен ръст от 12% на туристи, които ще посетят Банско през настоящия сезон. Статистиката показва, че през миналата зима те са били над 160 хил. регистрирани туристи.

Уточнението „регистрирани туристи” беше повод да се постави един тежък за работещите законно хотелиери, които са много ощетени от нерегламентирано работещите като места за настаняване апартаменти и къщи.

Председателят на Съвета на туристическия бизнес Малин Бистрин и общинският съветник Георги Думанов бяха категорични, че сивият сектор, който не регистрира туристи, не плаща данъци и такси и ползва електричество на цени за битово потребление, е убийствен за работещите по правилата. В тази връзка, кметът Иван Кадев предложи в съответните държавни институции да бъде обсъдена подходяща форма за контрол на влизащите в България туристи, която да дава информация къде са настанени.

Представителите на туристическия бизнес поставиха въпрос за липсата на предвидимост за цените на енергоносителите, чийто ръст „изяжда” печалбата , тъй като договорените в началото на сезона цени на туристически услуги не могат да бъдат променяни. Отново бе дискутиран проблемът с квалифицирани кадри в туризма. Зам.-министър Георгиева обяви, че след месец отново ще заработи Съвет за кадрите към Министерство на туризма, който да предложи решение, защото дисбалансът е очевиден – 14 висши училища имат акредитирани специалности в туризма, между 3 и 5 хиляди са випускниците от средни училища със специалност туризъм, а целият бранш изпитва недостиг на работна ръка.

Разяснения за важни нови положения в Закона за храните бях направени от д-р Калина Милушева от БАБХ, а началникът на РС ПБЗН – Банско гл.инспектор Димитър Клечеров акцентира върху проблема с пожарната безопасност на апартаментните комплекси и други сгради, които не отговарят на изискванията за туристически обекти.

Кметът Иван Кадев увери, че градът е готов да посреща туристи през цялата година, а общинското ръководство има добра координация и сътрудничество с всички органи и институции, които имат отношение към добрата организация на туризма в общината. Той пожела на всички здраве и успешен сезон и подчерта, че липсата на достатъчно сняг засега, не означава че в Банско няма зимен сезон. Напротив, Банско има какво да предложи и да покаже на гостите си и да създаде празнично настроение. 

В последните години Банско е много повече от спорт, природа, отмора. Банско е култура. Надали има някой в България, който да не е чувал за Банско джаз фест, а в последните години събитията както през лятото, така и през зимата са все повече. Това лято на сцената на джаз феста видяхме световните имена Салвадор Собрал, Джордж Кейбълс и Ада Монтеянико. Имаше и специална сцена за по-младите творци.

Банско е за всеки - за ентусиастите и спортистите, за хората, които обичат природата и чистия въздух. За тези, които живеят за красивите гледки, за хубавата музика. За тези, които черпят сили от историята и които виждат все по-доброто бъдеще на курорта.

Проектът-филм “България на длан” е дело на ентусиасти пътешественици и целта му е през съвременно видео и фото съдържание да представи българските села и градове по нов и интересен начин. Екипът работи с медийната подкрепа на Actualno.com, Vivacom и ŠKODA Bulgaria. Във филма за Банско са представени отличните условия за ски туризъм в комбинация със старобългарската архитектура и чудесни места за отмора, ваканция и трупане на спомени. Разказва за една от емблемите на града - кулата с камбаните до църквата „Св. Троица“. Повече от 120 години те звънят на всеки половин и кръгъл час. Другаде подобни в страната ни няма - с висок процент сребро в металната сплав и така настроени, че да се изпълняват различни мелодии. Пътешествениците са посетили музеите на Никола Вапцаров и Неофит Рилски, както и хилядолетната Байкушева мура. Акцентът е поставен върху вълшебната природа и величествени гледки на Пирин, на безкрайните възможности за разходки, конна езда и планинско колоездене.

Екипът на филма е забелязал, че сред най-забавните неща в топлото време е надуваемата водна пързалка на Бъндеришка поляна – най-дългата в Европа със своите 350 метра. За не толкова смелите са открити други забавления -голф за деца, по-къса пързалка, въртележки. А притегателно място през зимата е ски курортът, който предлага условия както за начинаещи, така и за опитните скиори. Ски зоната и пистите са абсолютно безопасни и отлично поддържани.          „Банско е за всички нас, които си обичаме страната и за нашите гости, които искаме да впечатлим“, обобщава филмът.