След като с нов закон САЩ създават правителствена агенция, отговаряща за туризма, Германия, която вече има такъв орган, също планира да направи следващата си стъпка за управление на туризма на федерално ниво.

„Омнибусният закон за пътуванията и туризма“, който беше приет от Конгреса на САЩ миналата седмица, показва, че в бъдеще в Министерството на търговията на САЩ ще бъде въведена позиция на помощник-секретар по пътуванията и туризма. Това приблизително съответства на длъжността началник на подотдел в германско министерство на икономиката.

„Това е огромна победа за пътниците, туристическата индустрия и американската икономика“, каза изпълнителният директор на US Travel Джеф Фрийман. „Помощник-министърът на пътуванията и туризма ще играе важна роля, докато работим с правителството за намаляване на времето за изчакване на визите за посетители, модернизиране на проверките за сигурност и използване на нови технологии, за да се направи пътуването по-безпроблемно и по-безопасно.“

САЩ бяха единствената страна от Г-20, която не управляваше туризма си на федерално ниво. Това прави установяването на длъжността помощник-министър на пътуванията и туризма голяма стъпка – поне по стандартите на САЩ. 

Федералното министерство на пътуванията и туризма - Съответно още една стъпка напред може да бъде направена и в Германия. Вече има федерален координатор по туризма, но няма министър на туризма.

Със създаването на министерски пост на туризма ще може да се работи на ведомствен принцип. Едва тогава ще се приложи независимо и автономно управление на тази бизнес област, което в момента е изключено, въпреки ангажимента на федералното правителство към туризма.

Федералният министър на икономиката Робърт Хабек обаче спомена няколко пъти на различни събития през текущата година колко важен е туризмът, също и от политическа гледна точка, за да може да има ефект за изграждане на мира в различни региони на света. В този смисъл се очаква федералното правителство да премине към създаване на министерство на туризма през следващата година.