Азиатските държави се подготвят за наплив на китайски туристи, след като Пекин започна да облекчава мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

След 8 януари китайците вече няма бъдат карантинирани, когато се връщат в страната си, обявиха властите миналата седмица. Това предизвика бум от резервации за пътувания и хотели. До 2019 г. китайският туристически пазар беше най-големият в света, но по време на пандемията буквално спадна до нулата и отвори огромна дупка в азиатския туризъм.

Най-потърпевши се оказаха Тайланд и Япония, разчитащи в голяма степен на китайските туристи. Международните полети от и до Китай в момента са едва 8% от предпандемичните си равнища, сочат данни на VariFlight, цитирани от Ройтерс. Авиокомпаниите обаче са готови за увеличат бързо капацитета си с падането на ограниченията.

Малайзийските авиолинии и виетнамската нискобюджетна компания VietJet се надяват да достигнат предпандемичните нива на полетите си до Китай до юни 2023 г. Китайските авиокомпании планират да увеличат полетите си значително от края на март, което съвпада с началото на летните разписания. Перспективата богатите китайски туристи да се върнат по търговските улици на Азия кара много бизнеси да се подготвят отсега, особено с наближаването на Лунната Нова година, 21 януари, която по традиция е върхов период за китайския туризъм.

В Япония туристическата компания Hato Bus съобщи, че планира от януари да поднови туровете на китайски език, спрени по време на пандемията, а от март да достигне пълния им капацитет. В Страната на изгряващото слънце обаче са внимателни по отношение на китайските туристи поради рязкото увеличаване на броя на новозаразените с коронавирус в Китай. Затова Япония изисква отрицателен ПСР тест от китайските туристи, а положителните ще трябва да се карантинират за срок от 7 дни.

САЩ вече наложиха задължителни ковид тестове за пристигащите китайци, а към тази мярка прибегнаха също Индия, Тайван и Италия. Австралия, Германия и Тайланд засега няма да прилагат тази мярка, а Франция обяви в социалната мрежа Sina Weibo, че очаква китайските туристи "с отворени обятия".

Австралия признава, че надеждите за масов приток на китайци на посрещането на Лунната Нова година са силно преувеличени. "Полетите все още са малко, а резервациите ще дойдат в последната минута", казва Джеймс Шън, генерален директор на базираната в Мелбърн туристическа агенция Odyssey Travel. "Смятам, че можем да очакваме пълно възстановяване на пътникопотока през юни или юли догодина".