Ски сезонът продължава до 11 април (включително), съобщават от „Пампорово“ АД. „Условията за зимни спортове са страхотни! Може да се ползват промо цени на лифт карти, пакети, ски училище и настаняване в хотел Перелик 5*.

Здравният сертификат ще улесни безопасното пътуване и по този начин ще даде важен тласък за съживяването на екосистемата на туризма.

Това заяви Павлин Косев, председател на регионалната организация на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Варна.

Това заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в своя позиция. Те посочват, че туризмът е изключително зависим от източните пазари и съседните ни държави.

Министерството на туризма бе отличено за „Най-добро презентиране на направление“ на 27-то издание от Международното туристическо изложение MITT2021 в Москва по време на тържествената церемония за награждаване на участниците в изложението. 

Министерството на туризма обяви на всички туроператори и турагенти, че на 22 март 2021 г. изтече крайният срок за подаване на документи за кандидатстване за държавна помощ от 51 млн. лв.

Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) определя като непредсказуем предстоящия летен сезон . Коментарът направи за "Хоризонт" заместник-председателят на Асоциацията Георги Рачев.

Туризмът в Европейския съюз (EС) - измерен в рамките на нощувките в сектора на туристическото настаняване - е с наполовина понижени показатели през миналата година при ограниченията за пътуване заради вируса и блокировките - съобщава Евростат.

Туризмът все още е далеч от възстановяване, показват последните днни на НСИ. Според тях чуждите туристи, почивали в България през февруари, когато бе разгарът на зимния сезон, са едва 39 433,

31.6% от хотелите са ползвали държавна помощ през февруари, показват данните на Националният статистически институт. 47.3% от анкетираните управители посочват, че няма промяна в приходите от дейността им в сравнение с предходния месец,

На фона на вихрещата се Covid-19 пандемия и предстоящите избори, вицепремиерът и министър на туризма, отскоро и доктор по киберсигурност Марияна Николова обяви, че стартираме летния сезон на 01.05.2021г. Въпросът обаче е – кой ще дойде?

ITB Berlin запази статута си на водеща платформа за световната туристическа индустрия и във виртуалния формат, в който премината тази година заради пандемията.

Според прогноза на израелското Министерство на туризма, чуждестранният туристопоток в страната може да се възобнови от юли.

На 18 март 2021 г. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) връчи 25-ите Годишни награди за професионални постижения в туризма.

Отложи се пристигането на първите 200 израелски туристи, които трябваше да кацнат у нас с полети на 25 и 26 март, съобщи за Bgtourism.bg почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов.

В края на 2020-та година община Велинград е получил покана, чрез Посолството на България в Загреб, за  участие в международно изложение „Великденското яйце в очакване на Великден – 2021” в град Биеловар.

Мойорка си върна туристите. Решението на германските власти от миналия петък да разрешат полети до Балеарските острови, без да се налага да се подлагат на карантина при връщане, предизвика резервации за полети до испанския архипелаг.

Германският канцлер Ангела Меркел призна, че би било трудно оправдано от правна гледна точка Германия да въведе временна забрана за туристически пътувания поради ситуацията с пандемията.

Организираните посещения зад граница ще бъдат разрешени от 1 април. Информацията е на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, която е провела работна среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Необходимо е държавата да подпомогне хотелиерския бранш с целеви компенсации, тъй като до момента за този сектор такива липсват.

Почти една година след началото на пандемията, в която туроператорите у нас не развиват никаква дейност и нямат приходи заради противоепидемичните ограничителни мерки, държавата задейства механизма за финансиране през бюджета.

Все повече партньори от чужбина искат обслужване от ваксинирани служители в туризма. Ние искаме и защита на своите шофьори. Туристически сезон без ваксинация не може.

В България също си имаме Занзибар, миналото лято положението беше същото във всеки курорт – нямаше маски, тестове или карантина"- заяви Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма по повод интереса към острова.

 

Мерките за подпомагане на туристическия сектор трябва да се променят и допълнят, така че да са по-ефективни и полезни за сектора.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с представители на туроператорски и турагентски организации.

Въвеждането на задължителен PCR тест за влизащите в страната туристи от Европейски съюз и трети страни ще доведе до крах на зимния туризъм.

Въвеждането на имунизационни паспорти, разпределението на ваксините срещу коронавируса и възможни забрани за пътуване с цел ограничаване неговото разпространението, обсъдиха евролидерите на видеоконференция на Европейския съвет.

Сривът в посещенията на чужди туристи в България е достигнал рекордни стойности през декември 2020 г. Тогава България е посетена от едва 246 930 чужди граждани, срещу 673 363 през декември 2019 г.,

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой.

Размерът на държавната помощ за компаниите в туристическия сектор се увеличава от 800 000 евро на 1,8 млн. евро. Това съобщават от Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета – ХОТРЕК,